Elluk nadeel heb sen voordeel, sullen we maar seggen.
Ineens realiseren mensen zich dat er een verband is tussen wat je eet en hoe gezond en waarnaar je bent.
Vanochtend haalde ik kilo’s fruit en bio groente en vertelde de verkoper dat hij zojuist zijn laatste krat gember had verkocht. Voor 60 euro! “Gember is niet aan te slepen Janneke. Nederland zit massaal aan de weerstand thee”.
Maar helaas heeft deze realisatie – dat er een verband is tussen wat je eet en de sterkte van je immuunsysteem – ook de deur geopend naar een heleboel verwarrende, tegenstrijdige en zelfs misleidende adviezen.
WAT ZEGT ONDERZOEK MET STERK WETENSCHAPPELIJK BEWIJS OVER: HOE VERSTERK JE JE IMMUUNSYSTEEM?
1 . Een gerandomiseerde gecontroleerde studie [1] onderzocht bij oudere mensen, die over het algemeen het grootste risico lopen op het ontwikkelen van luchtweginfecties, wat hun immuunsysteem een boost kon geven.
De mensen – die willekeurig werden toegewezen aan de experimentele groep – werd gevraagd om hun consumptie van fruit en groenten te verhogen tot vijf porties per dag. De mensen in de controlegroep werd aangemoedigd om door te gaan met hun normale dieet met daarin zo’n twee porties groente en fruit per dag.
De resultaten, hoewel misschien niet verrassend, waren duidelijk: degenen die meer fruit en groenten aten, zagen een significante toename van voedingsstoffen die essentieel zijn voor het immuunsysteem zoals: vitamine C, bioactieve plantenstoffen zoals lycopeen en zeaxanthine. Hierdoor hadden ze een veel betere antilichaamrespons zodra ze in aanraking kwamen met kleine hoeveelheden ‘ziektekiemen’.
Conclusie: koop deze stoffen nu niet in pot maar haal zoveel mogelijk calorieën uit fruit, bladgroen, kiemen en verse kruiden. Zo krijg je de voedingsstoffen binnen in hun natuurlijke context en zet je de immuun-verdubbelaar in.
Keer op keer blijkt namelijk dat mineralen uit hun natuurlijke context in geïsoleerde vorm soms juist averechts werken voor je gezondheid. Logisch, de mineraalbalans in je lijf is zeer fijn afgesteld en haal je met pillen makkelijk uit balans.
2. Een ander betrouwbaar onderzoek liet zien dat een dieet laag in vet – wat betekent maximaal 15%, optimaal 10% van je calorieën uit vet – je immuunsysteem significant versterkt [2]. Het stelt het lichaam zelfs in staat kankercellen uit het lichaam te krijgen [3].Conclusie: eet laag in vet. Het leuke, dat gaat automatisch met een onbewerkt plantaardig dieet waar je ‘normaal’ doet met noten, zaden en pitten.
Wat je wel/niet in je mond stopt doet ertoe voor je immuunsysteem [4, 5]. Naast de bovengenoemde interventiestudies blijkt precies hetzelfde uit verschillende epidemiologische studies [6, 7, 8, 9]. Oftewel, hoe meer écht fruit en rauwe groenten, hoe minder pillen en hoe ‘natuurlijker’ in vet, hoe beter voor je immuunsysteem en hoe groter de kans dat je lekker gezond blijft.
Overstappen naar het win-win dieet? Je lichaam zal je direct dankbaar zijn.
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
- Gibson et al. Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1429-36. doi: 10.3945/ajcn.112.039057. Epub 2012 Nov 7.
- Santos M. Immunological effects of low-fat diets with and without weight loss. J Am Coll Nutr. 20 03 Apr;22(2):174-82.
- Hebert et al., 1990. Natural killer cell activity in a longitudinal dietary fat intervention trial. Clinical Immunology and Immunopathology, 54(1), 103–116.doi:10.1016/0090-1229(90)90010-n
- Watzl et al. (2003). Supplementation of a Low-Carotenoid Diet with Tomato or Carrot Juice Modulates Immune Functions in Healthy Men. Annals of Nutrition and Metabolism, 47(6), 255–261.doi:10.1159/000072397
- Li, L., & Werler, M. M. (2009). Fruit and vegetable intake and risk of upper respiratory tract infection in pregnant women. Public Health Nutrition, 13(02), 276. doi:10.1017/s1368980009990590
- Steinmetz, K. A., & Potter, J. D. (1991). Vegetables, fruit, and cancer. II. Mechanisms. Cancer Causes and Control, 2(6), 427–442. doi:10.1007/bf00054304
- Block, G., Patterson, B., & Subar, A. (1992). Fruit, vegetables, and cancer prevention: A review of the epidemiological evidence. Nutrition and Cancer, 18(1), 1–29.doi:10.1080/01635589209514201
- Key TJA, Thorogood M, Appleby PN & Burr ML (1996) Dietary habits and mortality in 11 000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. British Medical Journal 313, 775–779.
- Ness, A. R., & Powles, J. W. (1997). Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: a review. International Journal of Epidemiology, 26(1), 1–13.doi:10.1093/ije/26.1.1