Is 100% vegan het gezondste voor je lichaam?
Of zijn af en toe wat (magere) dierlijke producten juist ook heel gezond voor je lijf?
Je begrijpt, het ethische aspect in de impact op de natuur laten we nu buiten beschouwing…
Voor nu nemen we aan dat de dieren huppelend naar de slacht gaan en dat al die miljarden dieren en het bijbehorende voer en poep geen invloed hebben op de natuur en dus niet op ons.
Kijk, als ik, ik, ik, ik de dot’s connect is het voor mij, mij, mij duidelijk:
Ons lichaam is anatomisch ontworpen voor het verteren van fruit en wat planten.
Dat meen ik in ongelooflijk veel studies terug te zien: hoe meer fruit en planten en hoe minder dierlijke producten mensen consumeren, hoe gezonder ze tot op hoge leeftijd vaak zijn.
Vegan’s worden gemiddeld 7 jaar ouder.
Hoe we dat weten? Gelukkig hebben we een groep gelovigen in Amerika: de adventisten waarvan een groot deel strict vegan of vegetarisch eet.
Na het bestuderen van de adventisten kwam naar voren dat wanneer je als vegetariër (nog niet eens vegan) je je af en toe weer als omnivoor gaat gedragen je levensverwachting bijna met 4 jaar daalt.
Echter, de onbeantwoorde vraag is: liever helemaal onbewerkt en af en toe een stukje rood vlees;
of:
helemaal vegan en heel veel wodka, cola, patat met vegan mayo, brood met pindakaas en plantaardige vruchtenyoghurt met cruesli?
Voor je gezondheid is het wat mij betreft interessant om vooral zoveel mogelijk vers fruit en en verse planten te eten.
En waar dan de scheidslijn ligt, een 100% of 95% plantaardig dieet, durven de meeste onafhankelijke wetenschappers niet te zeggen.
Want voor je gezondheid maakt het waarschijnlijk niet echt uit wat je 1x per jaar op de verjaardag van je oma eet maar wel waar je structureel je dag mee begint en afsluit.
Meer over in lijn eten met je anatomie lees je in de Eiwitleugen.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke