Al dat suiker in fruit?! Feiten en fabels over fruitsuikers

Veel van onze anatomie, psyche en geschiedenis wijst erop dat we echte fruiteters zijn. De conclusie van een van de allergrootste onderzoeken ooit, gepubliceerd The Lancet [bron], was dat een van de grootste boosdoeners voor vroegtijdige en onnodige ziekte: het onvoldoende eten van fruit [bron].

 

Leven of overleven?

Zou ons systeem dus voor optimaal functioneren, dus dan heb ik het niet alleen over overleven maar ook over de meest gezonde manier van leven, afhankelijk zijn van een royale hoeveelheid fruit met haar suikers, vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten?

 

 

Essentiële suikers

Er zijn wetenschappers die pleiten voor de naam: ‘essentiële suikers’, omdat fruitsuikers cruciale rollen vervullen in je lichaam. Essentiële suikers helpen onder andere grotere moleculen te vormen, genaamd glycanen. Glycanen helpen je immuunsysteem door zich aan virussen en bacteriën te binden en deze onschadelijk te maken en ze spelen een cruciale rol bij de communicatie van cellen onderling [bron].

 

Die essentiële suikers verpakt met antioxidanten helpen ook om je brein, spieren, lever en nieren goed te laten functioneren zodat je veel vrolijker, sterker en weerbaarder bent.

 

 

55 milligram per kilo lichaamsgewicht vitamine C per dag

Daarnaast hebben we minimaal zo’n 55 milligram per kilo lichaamsgewicht vitamine C nodig per dag. Enige bron? Fruit en planten.

 

Ook leuk: Fruit wordt door de natuur vrijwillig en in overvloed aangeboden en er gaat een win-win mee gepaard: jij eet het stuk fruit en je gooit de pit of je ontlasting met daarin de pitten ergens anders weer neer. Die boom neemt Co2 op en geeft weer zuurstof terug. Daarnaast creëert de fruitboom schaduw zodat de aarde onder de bomen niet te heet wordt en zo vruchtbaar blijft. Voortbestaan voor alles en iedereen.

 

Fruit en je bloedsuikerspiegel

In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht blijkt uit de laatste wetenschappelijke onderzoeken dat fruitsuikers uit hele, natuurlijke voedingsmiddelen (dus die je gewoon binnenkrijgt als je natuurlijk fruit eet), geen negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Een stuk fruit bij elke maaltijd zorgt juist voor een langzamere stijging van de bloedsuiker [13,14,15]. Deze kleine meta-analyse laat zien dat één stuk fruit bij een maaltijd de bloedsuikerstijging juist verlaagt in plaats van verhoogt [bron]. Fruit, zelfs super zoet fruit, veroorzaken veel minder hoge bloedsuikerspiegels dan bijvoorbeeld volkorenbrood, gekookte aardappelen en zelf magere yoghurt.

Suiker in zijn natuurlijke context, zoals bijvoorbeeld in fruit, is dus heel erg gezond [bron]. Net zoals fructose in zijn natuurlijke context, dat ook in fruit zit. Onderzoekers denken dat dit te maken kan hebben met speciale ‘plantenstoffen’ in fruit [bron] en de vezels [bron], die zorgen voor een gezonde afgifte en verwerking van de suikers. Stoffen die zich allemaal niet in dierlijke producten en junkfood bevinden.

 

Er wordt terecht veel gewaarschuwd tegen geraffineerd suiker

Er wordt, terecht, veel gewaarschuwd tegen geraffineerde suiker. Daardoor worden alle suikerbronnen (ook fruit) vaak op één hoop gegooid en dat is juist echt heel erg onterecht [bron].

 

 

Suiker en vitamine C de ultieme brandstof voor je hersenen

Al onze cellen, waar we miljarden van hebben, functioneren het aller gezondst op suiker (glucose). Ze krijgen direct problemen bij een overschot aan vet of eiwit. Je hersenen kunnen zelfs op niet anders functioneren dan glucose en worden beschermd door vitamine C. Je hersenen hebben die brandstof nodig om je basisfuncties aan te sturen: ademhalen, je hart laten kloppen en je darmen laten werken. Als je geen fruit eet, krijgt je lichaam die essentiële brandstof niet binnen, terwijl je het eigenlijk niet kan missen. Je hersenen zullen er dus alles aan doen om toch ergens energie te stelen, als een soort overlevingsinstinct. Je merkt dat door een gebrek aan spierkracht, concentratie en op den duur door vage klachten en ziekte. Zonder suiker kun je dus wel een tijdje aanmodderen maar dat is iets anders dan leven op de toppen van je kunnen.

 

De Harvard Health Letter geeft aan dat er pas problemen ontstaan als geraffineerd suiker wordt toegevoegd aan het eten, maar dat het eten van fruit in iedere hoeveelheid gezondheid bevorderend is [17,18]. Suiker in geraffineerde voorverpakte fabrieksmiddelen is dus ongezond en wordt gelinkt aan leververvetting, hoge bloeddruk en dik worden [bron]. Het loont daarom beslist om af te kicken van geraffineerde, toegevoegde suikers en je zoete verslaving aan snoep, koek, gebak, frisdrank, chips, witmeel, witte rijst en witte pasta. Het zal in het begin discipline vergen om iedere keer naar fruit te grijpen in plaats van naar ‘dode’ suikers. Maar de extra energie en gezondheid die je ervoor terug krijgt zal je motiveren dode suikers nooit meer in je mond te stoppen. Het zal je zowel fysiek als mentaal verassend veel rust geven.

Kom op zondagmiddag 23 februari naar de workshop (meer) plantaardig en combineer deze middag theorie met praktijk.

 

Vrolijke groet, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS – ZONDER VERLIEZERS

 

 

BRONNEN:

  • Horton R. GBD 2010: understanding disease, injury, and risk. 2012
  • Lim et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. 2012
  • Vliegenthart. The complexity of glycoprotein-derived glycans. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2017
  • Törrönenet al. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr. 2013
  • Christensen, et al. Effect of fruit restriction on glycemic control in patients with type 2 diabetes–a randomized trial. Nutr J. 2013 
  • Sievenpiper et al. Catalytic doses of fructose may benefit gly- 
caemic control without harming cardiometabolic risk factors: a small meta-analysis of randomised controlled feeding trials. Br J Nutr. 2012
  • Manzano et al. Polyphenols and phenolic acids from strawberry and apple decrease 
glucose uptake and transport by human intestinal Caco-2 cells. Mol Nutr Food Res. 2010
  • Törrönen et al. Postprandial glucose, 
insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries 
in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012
  • Petta et al. Industrial, not fruit fructose intake is associated with the severity of liver fibrosis in genotype 1 chronic hepatitis C patients. J Hepatol. 2013
  • Madero et al. The effect of two energy-restricted diets, alow-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metab Clin Exp. 2011

4 gedachten over “Al dat suiker in fruit?! Feiten en fabels over fruitsuikers”

  1. Hoi Janneke,

    Sinds begin dit jaar helemaal om gegaan op vegan eten. Fruit eet ik nu dan ook meer dan ooit.
    Mijn vraag gaat over maltdextrose of maltodextrine.
    Ik sport veel (triathlon) en neem daarbij als voeding tijdens een lange training en wedstrijd een sportdrank met maltdextrose.
    Nu weet ik dat dit gewonnen wordt uit mais, maar in hoeverre is dit “goed/gezond” voor je en heb je een eventueel alternatief voor een lange trainingssessie of of wedstrijd van + 6 uur?

    Groet Geert

  2. Geert Huizing

    Hey Janneke,

    Tijdens wedstrijden heb ik diverse merken kunnen en mogen proberen maar allemaal met hetzelfde resultaat.
    Allemaal mierzoet, opgeblazen gevoel, misselijk en ik heb nooit het gevoel dat het me iets brengt.
    Nu heb ik vorig jaar een triathlon trainingsweek mee mogen maken op Mallorca, en daar gebruikte ik NutrId, dit gaf me geen slecht gevoel maar wel veel energie.

  3. Dat je hersenen enkel met suiker functioneren is niet waar. Ketonen zijn net zo goed een heeeeel erg goede bron voor de gezondheid van je hersenen. Veel groenten in de plaats van fruit is niet slecht. ;O)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven