Alles wat jij moet weten over eiwitten.

Veel mensen grijpen naar voor 100 en 1 redenen naar eiwitten.

 

Hoe logisch?

Het is het verhaal wat je constant wordt verteld.

 

Aankomen? Eiwitten.

Afvallen? Eiwitten.

Ziek en aansterken? Eiwitten.

Getraind? Eiwitten.

 

Eiwitten worden verkocht als de oplossing voor álles.

 

Toch is het niet slim.

 

Zelf veganisten krijgen vaak 70% meer eiwitten binnen dan optimaal voor de gezondheid.

 

A fijn.

 

In dit blog de focus op dierlijke eiwitten zoals je vindt in vis, vlees, zuivel en eieren.

 

Dé aminoZUREN die je organen zo zwaar belasten.

Dé aminoZUREN die veroorzaken dat we massaal dik en ziek zijn.

 

Maar ook als je naar het land, water of de lucht kijkt:

ook voor de planeet zijn dierlijke eiwitten super ONGEZOND.

 

Volgens onderzoekers uit Oxford is voor dierlijke eiwitten 83% van de landbouwgrond ter wereld nodig.

Om vervolgens maar goed te zijn voor slechts 18% van de calorieën ter wereld.

 

De reden waarom voor dierlijke producten zoveel land nodig is, is omdat dieren gemiddeld 6x meer eiwitten consumeren dan ze produceren.

Niet efficiënt.

 

 

Voor de meer dan 70 miljard dieren die we jaarlijks wereldwijd opeten, hebben we voor het verbouwen van hun eten een niet voor te stellen hoeveelheid land nodig.

 

Zo wordt in Zuid-Amerika inmiddels 70% van de Amazone gebruikt om vee te laten grazen en diervoeder te verbouwen.

 

Eet jij dierlijke producten? Dan stijgt ook je watergebruik significant.

Logisch: de 70 miljard dieren drinken zelf heel veel water.

Maar vooral voor de productie van hun eten is heel veel water nodig.

 

Probeer je ook eens een voorstelling te maken van de hoeveelheid poep…

De dieren veroorzaken mede daarom bijna 50x meer afval per jaar dan mensen.

 

De veehouderij is verantwoordelijk voor ongeveer evenveel uitstoot als van al het transport ter wereld inclusief alle vliegtuigen, treinen, auto’s, bestelwagens en schepen.

 

Dus voor een schone lucht stop je vooral met het eten van dierlijke producten.

 

 

Oftewel, wat er op ons bord ligt is het grootste probleem én direct ook de leukste, meest smakelijke én makkelijkste oplossing.

 

Het leuke is: direct en indirect profiteer jij daar zelf ook ongelooflijk van!

 

EET WIN-WIN is duidelijke een win-win-win.

 

Verantwoord overstappen naar het win-win dieet?

De win-win methode helpt je daarmee. Kom snel naar een van de workshops!

 

Vrolijke groet en veel liefs,

Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

 

 

 

 

BRONNEN

 

Poore, J. and T. Nemecek. 2018. “Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers.” Science 360:987-992.

 

Aiking, H. 2011. “Future Protein Supply.” Trends in Food Science & Technology 22:2-3.

 

Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M., & De Haan, C. 2006.  Livestock’s long shadow: Environmental issues and options. Rome, Italy: FAO.

 

Hoekstra, Arjen Y. 2012. “The hidden water resource use behind meat and dairy.” Animal Frontiers 2:2, 3-8.

 

Newsweek, 2015: http://www.newsweek.com/2015/12/18/two-numbers-animal-manure-growing-headache-america-402205.html

https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf

 

https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven