Wie eet er (indirect) meer soja?
Een veganist of een diereneter?
Het is de: week zonder vlees.
Veel mensen denken dat het oerwoud/de amazone/ de regenwouden massaal gekapt worden voor soja-burgers.
Natuurlijk geen gekke gedachten.
Het woord Soja staat letterlijk op de verpakking.
Kijk, de meeste soja wordt in Zuid-Amerika in het Amazonegebied verbouwd.
75% van die soja gaat niet direct naar de mens, maar wordt voer voor dieren.
De overige 25% wordt verwerkt in producten die jij liever niet eet.
Je vindt ze in het midden van de supermarkt…
Welke soja wordt dan gebruikt voor de burgers, tofu en tempé die je vindt bij de Ekoplaza?
Dit is voornamelijk verantwoord geteelde of biologische soja afkomstig uit Europa, dat voldoet aan de duurzaamheidscriteria van het Wereld Natuurfonds en de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS).
Dit heeft als resultaat dat het eten van dierlijke producten verantwoordelijk is voor 91% van de ontbossing van het Amazonegebied.
Oeps.
Iedere seconde wordt er 1 tot 2 hectare van het Amazonegebied gekapt zodat we, ook in Nederland(!) vis, vlees, zuivel en eieren kunnen eten.
Oeps.
De meeste ‘vegans’ eten zo’n 18 kilo duurzaam geproduceerde soja per jaar.
De diereneter?
Die eet indirect 61 kilo soja per jaar.
Genetisch gemanipuleerde niet-duurzame soja uit Zuid-Amerika…
Oeps.
Wordt het niet tijd dat er op de verpakking van dierlijke producten komt te staan:
“Voor 100 gram kip is 109(!) gram soja gebruikt”.
“Voor 100 gram kaas is 25 gram soja gebruikt”.
“Voor 100 gram zalm is bijna 60 gram soja gebruikt”.
“Voor 1 eitje is 35 gram soja gebruikt”.
Enjoy de week zonder vlees.
In de boeken EET WIN-WIN en SUPERSNELHERSTEL 2x 65 helemaal plantaardige recepten, zonder vlees 😉
Je bestelt ze hier en krijgt ze gratis thuisgestuurd.
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Briefs, I. S. A. A. A. “Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016.”
Keenan et al., Dynamics of global forest area: Results from the FAO Global Forest Resources Assessment 2015. Forest Ecology and Management, 352, 9-20.
Nepstad et al., (2006). Globalization of the Amazon soy and beef industries: opportunities for conservation. Conservation biology, 20(6), 1595-1603.
Margulis. Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon. World Bank Working Paper No. 22. 2003.
Tabuchi et al., Amazon Deforestation, Once Tames, Comes Roaring Back. New York Times. February 2017.
Bellantonio et al. The Ultimate Mystery Meat: Exposing the Secrets Behind Burger King and Global Meat Production. Mighty Earth.
Oppenlander. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. Minneapolis, MN: Hillcrest Publishing Group, 2013.
Butler. Cattle Ranching’s Impact on the Rainforest. Mongabay.com. July 2012.
Veiga et al., Cattle Ranching in the Amazon Rainforest. UN: Food and Agriculture Oragnization.
“Soy Agriculture in the Amazon Basin”. Yale School of Forestry and Environmental Sudies: Global Forest Atlas.
Nepstad et al., (2014). Slowing Amazon deforestation through public policy and interventions in beef and soy supply chains. Science, 344(6188), 1118-1123.
“Measuring the Daily Destruction of the World’s Rainforests”. Scientific American, 2017.
Butler, Rhett. 10 Rainforest Facts for 2017. Mongabay.com. January, 2017.
Wereld Natuurfonds (2019). Hoeveel soja eet jij?