Hoe je de griep aan je voorbij kunt laten gaan

We zijn er niet voor gemaakt:

Nat.
Koud.
Winderig.
Donker.

 

 

Daarom moet je nu extra goed voor je lichaam zorgen anders behoor je binnen no-time tot de statistieken:

 

 

Snotterig.
Verkouden.
Ziek.
Zwak.
Misselijk.

Corona?

 

Kijk, je kunt veel zeggen, maar door deze p(l)andemie(?) realiseren veel meer mensen zich dat er een verband is tussen hoe je leeft en hoe gezond en weerbaar je bent.

 

 

Iemand die ik coach, volop geniet van groene smoothies, kilo’s fruit en bakken soep en salade, is positief getest op Corona maar ervaart 0,0 symptomen.
60 jaar.
Dat zegt iets over de kwaliteit van testen of over de kwaliteit van eten?

 

 

 

Deze realisatie, dat er een verband is tussen hoe je leeft en de sterkte van je immuunsysteem, heeft alleen ook de deur geopend naar een heleboel verwarrende, tegenstrijdige en zelfs misleidende adviezen.

 

 

 

Bijna iedereen waarbij ik de intake afneem vertelt dat er enkelvoudige zink-tabletten worden geslikt voor een sterk immuunsysteem…

 

 

 

A fijn… Wat zeggen onderzoeken met sterk wetenschappelijk bewijs over het versterken van je immuunsysteem?

 

 

 

1 . Een gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzocht bij oudere mensen, die over het algemeen een groter risico hebben op het ontwikkelen van griep en verkoudheid, wat hun immuunsysteem sterk houdt.
De mensen, die willekeurig werden toegewezen aan de experimentele groep, werd gevraagd om hun consumptie van fruit en groenten te verhogen tot minimaal vijf porties per dag. De mensen in de controlegroep gingen door met hun normale dieet met daarin zo’n twee porties groente en fruit per dag.
De resultaten waren glashelder: degenen die meer fruit en groenten aten hadden een veel sterkere antilichaamrespons zodra ze in aanraking kwamen met kleine hoeveelheden ‘ziektekiemen’.

 

 

  1. Een ander betrouwbaar onderzoek liet zien dat een dieet laag in vet, wat betekent maximaal 15%, optimaal 10% van je calorieën uit vet, je immuunsysteem significant versterkt. Het leuke, dat gaat automatisch met een onbewerkt plantaardig dieet waar je ‘normaal’ doet met noten, zaden, pitten en olie schrapt.

 

Opvallend, tijdens de literatuurstudie die Lobke Faasen en ik deden was dit 10% vet verhaal zelfs aan de hoge kant! De Okinawanen, die significant vaker in goede gezondheid 100+ worden kwamen per toeval maar op 6% van de calorieën uit vet (en maar 9% van de calorieën uit eiwitten).

 

Lang verhaal kort, wat je wel/niet in je mond stopt doet ertoe voor je immuunsysteem. Naast de bovengenoemde interventiestudies blijkt precies hetzelfde uit verschillende epidemiologische studies. Oftewel, hoe meer écht fruit en rauwe groenten je eet, hoe beter voor je immuunsysteem en hoe groter de kans dat je lekker gezond blijft.

 

 

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

 

 

 

Oja) koop deze stoffen nu niet in een potje maar haal zoveel mogelijk calorieën uit fruit, bladgroen, kiemen en verse kruiden. Zo krijg je de voedingsstoffen binnen in hun natuurlijke context en zet je de immuun-verdubbelaar in.

 

 

Keer op keer blijkt namelijk dat mineralen uit hun natuurlijke context in geïsoleerde vorm vaak averechts werken voor je gezondheid. Logisch, de mineraalbalans in je lijf is zeer fijn afgesteld en haal je met pillen makkelijk uit balans.

 

 

 

 

 

BRONNEN:

 

 

 

Hebert et al., 1990. Natural killer cell activity in a longitudinal dietary fat intervention trial. Clinical Immunology and Immunopathology, 54(1), 103–116.doi:10.1016/0090 1229(90)90010-n

 

 

Gibson et al. Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1429-36.

 

 

Santos M. Immunological effects of low-fat diets with and without weight loss. J Am Coll Nutr. 20 03 Apr;22(2):174-82.

 

 

Watzl et al. (2003). Supplementation of a Low-Carotenoid Diet with Tomato or Carrot Juice Modulates Immune Functions in Healthy Men. Annals of Nutrition and Metabolism, 47(6), 255–261

 

 

Li, L., & Werler, M. M. (2009). Fruit and vegetable intake and risk of upper respiratory tract infection in pregnant women. Public Health Nutrition, 13(02), 276.

 

 

Steinmetz, K. A., & Potter, J. D. (1991). Vegetables, fruit, and cancer. II. Mechanisms. Cancer Causes and Control, 2(6), 427–442.

 

 

Block, G., Patterson, B., & Subar, A. (1992). Fruit, vegetables, and cancer prevention: A review of the epidemiological evidence. Nutrition and Cancer, 18(1), 1–29.

 

 

Key TJA, Thorogood M, Appleby PN & Burr ML (1996) Dietary habits and mortality in 11 000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. British Medical Journal 313, 775–779.

 

 

Ness, A. R., & Powles, J. W. (1997). Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: a review. International Journal of Epidemiology, 26(1), 1–13.

 

1 gedachte over “Hoe je de griep aan je voorbij kunt laten gaan”

  1. Kijk, hier kan ik zo blij van worden. Iemand die echt puur natuurlijke adviezen geeft. Heel vaak denk ik als ik iemand tegen kom op internet met ideeën waar ik achter sta, he, wat jammer dat ik eind van zo’n artikel een vermogen moet uitgeven aan potten, pillen en shakes om écht gezond te leven. Jij verkondigt gewoon puur de waarheid, heerlijk. En ik heb nog een hoop te leren merk ik wel als ik jouw blogs lees! Dank je wel!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven