De Global Burden of Disease Study (GBDS), de allergrootste studie naar risicofactoren voor ziekten, concludeerde dat de belangrijkste oorzaak van een onnodige vroegtijdige dood:
ons DIEET is.
Dit dieet wordt, waar ook ter wereld, gekenmerkt door een:
Hoge inname van vis, vlees, zuivelproducten, eieren, gefrituurd voedsel, geraffineerde granen, olie en suikers.
En een lage inname van fruit en planten.
Wereldwijde gezondheidsautoriteiten zijn het erover eens dat de belangrijkste reden voor een onnodige en vroegtijdige dood, een dieet is waar wij anatomisch niet voor zijn gemaakt.
Ondanks dat voeding dus een cruciale speelt bij wel of niet gezond zijn, zijn de meeste mensen compleet de kluts kwijt over wie en wat je nou moet geloven…
Deze verwarring en al die tegenstrijdige berichten zijn geen toeval.
Gesteund door miljarden aan winsten en subsidies en geïnspireerd door de tabaksindustrie, zijn het de industrieën die de meest schadelijke producten ter wereld maken, die met reclamecampagnes, misleidende studies en het omkopen van politici er alles aan doen om ons constant op het verkeerde been te zetten.
Meer dan een halve eeuw geleden legde de tabaksindustrie de basis voor deze strategie, waarbij atleten, soldaten en zelfs doctoren als ambassadeurs werden ingezet.
Vandaag de dag zie je exact hetzelfde.
Alles om ons in verwarring te brengen en de gevaren van het eten van vis, vlees, zuivel, eieren, olie en rode wijn te bagatelliseren.
En ondanks dat de huidige dieet hypes je proberen minder fruit en meer vet, eiwit en dierlijke producten te laten eten komt een van de allergrootste studies ooit verricht, tot exact het omgekeerde advies.
500 onderzoekers van meer dan 300 instellingen kwamen na het analyseren van 100.000 gegevensbronnen tot de conclusie dat de kans op een gezond leven het grootste is bij een dieet wat bestaat uit fruit en anderen planten.
Bestel snel mijn boeken EET WIN-WIN METHODE en Supersnel Herstel!
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Willett WC. Balancing life-style and genomics research for disease prevention. Science. 2002 Apr;296(5568):695-8.
World Health Organization. Overview – Preventing chronic diseases: A vital investment. Misunderstanding #4: Chronic diseases can’t be prevented.
Bloom DE, Cafiero ET, Jané-Llopis E, Abrahams-Gessel S, Bloom LR, Fathima S, Feigl AB, Gaziano T, Mowafi M, Pandya A, Prettner K, Rosenberg L, Seligman B, Stein AZ, Weinstein C. (2011). The Global Economic Burden of Noncommunicable Diseases. Geneva: World Economic Forum.
GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. Lancet. 2019 Apr;393(10184):1958-72.
Mokdad AH, Ballestros K, Echko M, et al. The State of US Health, 1990-2016: Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Among US States. JAMA. 2018 Apr;319(14):1444-72.
Santos I, Sniehotta FF, Marques MM, Carraça EV, Teixeira PJ. Prevalence of personal weight control attempts in adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jan;18(1):32–50.
Ong EK, Glantz SA. Tobacco industry efforts subverting International Agency for Research on Cancer’s second-hand smoke study. Lancet. 2000 Apr;355:1253-9.
Moodie R, Stuckler D, Monteiro C, Sheron N, Neal B, Thamarangsi T, Lincoln P, Casswell S. Profits and pandemics: prevention of harmful effects of tobacco, alcohol, and ultra-processed food and drink industries. Lancet. 2013 Feb;381(9867):670-9.
Jackler RK, Ayoub NF. ‘Addressed to you not as a smoker… but as a doctor’: doctor‐targeted cigarette advertisements in JAMA. Addiction. 2018 Jul;113(7):1345-63.
Fabbri A, Holland TJ, Bero LA. Food industry sponsorship of academic research: investigating commercial bias in the research agenda. Pub Health Nutr. 2018 Dec;21(18):3422-30.
Das P, Samarasekera U. The story of GBD 2010: a “super-human” effort. Lancet. 2012 Dec;380(9859):2067-70.
Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012 Dec;380(9859):2224-60.
International Agency for Research on Cancer, World Health Organization. Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. 2015.
Rohrmann S, Linseisen J, Jakobsen MU, Overvad K, Raaschou-Nielsen O, et al. Consumption of meat and dairy and lymphoma risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2011 Feb;128(3):623-34.
Keum N, Lee DH, Marchand N, Oh H, Liu H, Aune D, Greenwood DC, Giovannucci EL. Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies. Br J Nutr. 2015 Oct 14;114(7):1099-107.
Le LT, Sabaté J. Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts. Nutrients. 2014 Jun;6(6):2131-47.