VITAMINE B12
Allereerst is het opvallend dat bijna 40% van de mensen, inclusief vleeseters, te weinig vitamine B12 in het lichaam hebben [bron].
Daar wil je niet bijzitten.
B12 is nauw betrokken bij jouw energiehuishouding. Het helpt voeding om te zetten in de brandstof glucose. Ook helpt het bij de opbouw van rode bloedcellen die je weer helpen met het transport van zuurstof. Vitamine B12 heb je dus nodig om je fit en sterk te voelen en keihard te kunnen trainen.
Er zijn vier verschillende vormen van vitamine B12 kobaltverbindingen: cyanocobalamine, hydroxycobalamine, methylcobalamine en adenosylcobalamine. Hoe weet je welke vitamine B12 verbinding je moet zuigen? Je leest het hier bij punt 4.
Anno 2020 is de eenvoudigste en goedkoopste manier om voldoende B12 binnen te krijgen, door minimaal een keer per week 2000 mcg (µg) cyanocobalamine te zuigen [bron].
Waarom dierlijke producten niet de slimste bron van B12 zijn lees je in dit blog bij punt 10. Samengevat: met het simpel eten van vlees kom je er niet.
PLANTAARDIGE VITAMINE B12
Zoals zo vaak gezegd en geschreven: Het laatste woord over B12 heeft absoluut nog niet geklonken.
En, ja hoor!
Vorig jaar had ik onder embargo de rapporten al mogen inkijken en dit jaar werd het officieel nieuws: wetenschappers hebben een bron van bioactieve plantaardige(!) vitamine B12 in EENDENKROOS ontdekt. Onafhankelijke testen hebben bevestigd dat tot poeder vermalen eendenkroos drie natuurlijke bioactieve vormen van vitamine B12 bevat.Daarnaast bevat dit poeder nog talloze andere waardevolle plantenstoffen dus ik kan niet wachten om het te testen.
INNAME IS NIET PER SE OPNAME
B12 te kort kan onder andere ontstaan door medicijn en antibiotica gebruik. Door een verstoorde darmflora. Maar ook door onvoldoende maagzuur en overmatige stress. Ook het eten van geraffineerde, te vette en te eiwitrijke voedingsproducten verstoord de opname capaciteit van B12.
Vroegah zat B12 in je drinkwater, in de aarde waar je groente en fruit op groeiden en maakte we geen gebruik van antibiotica en medicijnen. Dat klinkt romantisch maar hierdoor stierf je soms dan weer wel op jonge leeftijd aan iets simpels met een prachtige B12 waarde.
DE HUIDIGE NORMAALWAARDE VOOR VITAMINE B12
De huidige normaalwaarde voor vitamine B12 wordt gesteld op 150 tot 800 pmol per liter (of 0.150 / 0.800 nmol per liter).
Optimaal is in Nederland een waarde van minimaal 400 pmol/L. Echter in Japan moet je waarde minsten boven de 600 pmol/L liggen anders wordt er al ingegrepen. Interessant!
Ik ga het dus weer herhalen: het laatste woord over B12 is nog niet gezegd of geschreven. Ik hou je op de hoogte.
Veel liefs, Janneke
De boeken lezen? Koken uit de boeken? Klik dan hier.
Persoonlijke hulp nodig bij het bereiken van je gezondheidsdoelen?
BRONNEN:
(1) Parker HW, Vadiveloo MK. Diet quality of vegetarian diets compared with nonvegetarian diets: a systematic review. Nutr Rev. 2019 Mar 1;77(3):144-160.
(2) Sobiecki JG, Appleby PN, Bradbury KE, Key TJ. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res. 2016;36(5):464–477.
(3) Greger M. Optimum nutrition recommendations. 2011 Sept 12, Updated 2019.
(4) Tucker KL, Rich S, Rosenberg I, Jacques P, Dallal G, Wilson PW, Selhub J. Plasma vitamin B-12 concentrations relate to intake source in the Framingham Offspring study. Am J Clin Nutr. 2000 Feb;71(2):514-22.
(5) Greger M. Vitamin B12: how much, how often? 2011 Aug 30.
Morgen meer over vitamine D (zonlicht), calcium, jodium, ijzer, selenium en omega-3 vetzuren.
Goed bezig Janneke. Bedankt dat je deze kennis met ons wil delen.
Dank Ronald. Wat sprak je aan in het stuk?