Extreem veel fruit. Extreem veel planten. En 0,0 dierlijke producten.
Ja, het win-win dieet is extreem.
De meesten mensen hebben een hele andere strategie.
De strategie van: alles met, immers extreem kán niet gezond zijn.
Matigen lijkt het toverwoord: van alles een beetje, dan komt het goed.
Matigen lijkt het toverwoord: van alles een beetje, dan komt het goed.
Bij het win-win dieet komen zo’n 80% van je calorieën uit koolhydraten, 10% uit vet en 10% uit eiwit.
Het lijkt extreem maar vergelijk deze strategie even met de invloed van snelheid op de overlevingskans van een autocrash tegen een muur.
Als je de snelheid verlaagt van 100 km/uur naar 80 km/uur, zal je met geluk en ‘héél véél hoofdpijn’ de auto uit komen. Maar als je op basis hiervan concludeert dat snelheid geen invloed heeft op je overlevingskans, maak je een denkfout. Immers, rij maar eens met 15 km/uur tegen een muur aan. Dan overleef je de klap zeker.
Matiging van de snelheid helpt niet, een extreme aanpassing wel.
Veel onderzoeken concluderen bijvoorbeeld dat ‘vetarm’ eten, niet minder welvaartziekten veroorzaakt. Als we vervolgens eens goed gaan kijken naar hoe ‘vetarm’ die interventies zijn, zien we vaak dat nog steeds zo’n 30% van de calorieën uit vet komen. Voor de proefpersonen vaak een matiging, maar is het optimaal?
Het is wél heel normaal. De meeste Nederlanders hebben een heel vet- en eiwitrijkdieet. Dat gaat al snel als je (óók) dierlijke producten eet.
In de natuur en met een fruit- en plantendieet daarentegen komen ongeveer 10% van je calorieën uit onbewerkte plantaardige vet bronnen.
30% vet is hetzelfde als met 80 km/uur tegen een muur rijden. Krijg je hoofdpijn van…
Daarom is het ook niet zo raar dat zulke onderzoeken vaak geen wezenlijke daling van gezondheidsrisico’s laten zien. Wat zulke onderzoeken wel aantonen is dat ‘matiging’ je niet beschermt tegen ‘welvaart’-ziekten. (Het is nu een hype om vervolgens te concluderen dat veel dierlijke vetten juist goed is. Zalm, roomboter, eieren…) Andere onderzoekers tonen vervolgens aan dat een extreme verlaging van vet- en eiwitconsumptie (tot ieder rond de 10%), en een extreme verhoging van de hoeveel fruit en groen in iemands dieet wél veel resultaat geeft
Wil je écht verschil maken voor je eigen gezondheid én de wereld, dan kan je niet anders dan je een beetje ‘extreem’ gedragen. En jup, het is een ‘extreme’ keuze om niet je borstkast open te laten zagen om met een ader vanuit je been een omleiding te leggen zodat je hart nog steeds voldoende bloed krijg. Het is idd extreem niet langer deel uit te maken van een zieke en ziekmakende eet- en leef cultuur.
Maar extreme stappen kunnen je wél extreem veel gezondheid en vrijheid geven.
Ervaren? Ik ben je gids en jij een held als je nu ook op gezonde en verantwoorde manier overstapt op een extreem lekker plantaardig dieet 🤩
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS 💚
hoe zit het als je al 84 jaar oud bent??
ik kan dat allemaal niet meer verdragen
Van zo een omschakeling zou ik ziek worden
Ik heb Janneke gehoord bij DWIV. En me wat geërgerd.
Is dit weer een populistisch verdienmodel? Veganisme is in de mode, komt allerlei partijen goed uit,
WHO, WEF, “De boeren moeten weg” (ook de akkerbouwers? fruittelers?, of die toch maar niet?)
En vooral de farmaceutische indrustrie. Want, als de mens gebouwd is op bessen eten, dat was vooral het standpunt in het pleidooi bij DWIV, wat bewezen kon worden nog wel, waarom krijgen veganisten dan vit B12 tekort? Of is de mens tòch niet helemaal gebouwd op veganist zijn?
Ik ben het volstrekt eens met het ongezonde voedingspatroon van de mens op dit moment.
Maar dan meteen met veganisme de wereld proberen te verbeteren, nee, gaat er bij mij niet in.
Met heel veel bessen en fruit krijg je volgens mij ook extreem veel suiker binnen, lijkt me ook niet zó goed.
Matig van alles wat, blijft mijn overtuiging. En natuurlijk geen mishandeling van dieren voor goedkoop vlees maar af en toe een stukje vlees of vis, van op goede diervriendelijk gehouden dieren, een eitje, wat yoghurt of kaas. En ja, veel verse groenten.
Uit Nederland, korte afstanden voor vervoer zijn beter voor milieu en de kwaliteit van de groenten en alle producten. Ook het fruit.
Bessen uit Ethiopië, Israël of god weet waar vandaan eet ik niet. En in Nederland groeien niet het hele jaar bessen. Als ze er zijn, net als appels, peren en aardbeien etc, heerlijk! Nooit pakjes, zakjes, kant en klaar maaltijdrommel. Dus ook geen vegan-troep uit de supermarkt. Geen kweekvlees, dat hebben we helemaal niet nodig. En dus heb ik ook geen pillen, poeders of drankjes nodig om tekorten aan te vullen.
Ik hou van extreem goed nadenken over wat ik eet elke dag. Ik luister naar mijn eigen lichaam en niet naar allerlei voedsel goeroes. Ik ben 66 jaar, nooit te dik geweest, nooit een dieet gevolgd en nooit ziek. En ik hou van koken. Een mooi, smakelijk bordje eten maken. Afwisselend want daar zijn we volgens mij op gebouwd. Onze handen en ogen zijn niet alleen voor bessen plukken.
Vandaar dat ik me kan ergeren aan wéér een theorie. Verstand gebruiken, goed zijn voor de dieren die we houden, die we eten. Daar maak ik me al 50 jaar hard voor.
Dus ga me niet zeggen dat opeens veganisme, bessen eten, voor iedereen goed is.
Doe vooral wat goed voor jezelf voelt maar probeer het niet als “het ware geloof” te verkopen, vind ik niet respectvol maar opportunistisch.
Met vriendelijke groet
heeft zij een opleiding gehad in voedingsleer? ik krijg bepaald niet de indruk.