Janneke, is het niet een beetje extreem wat de win-win methode adviseert?

Extreem veel fruit. Extreem veel planten. En 0,0 dierlijke producten.
Ja, het win-win dieet is extreem.
De meesten mensen hebben een hele andere strategie.
De strategie van: alles met, immers extreem kán niet gezond zijn.
Matigen lijkt het toverwoord: van alles een beetje, dan komt het goed.

 

Bij het win-win dieet komen zo’n 80% van je calorieën uit koolhydraten, 10% uit vet en 10% uit eiwit.

Het lijkt extreem maar vergelijk deze strategie even met de invloed van snelheid op de overlevingskans van een autocrash tegen een muur.

Als je de snelheid verlaagt van 100 km/uur naar 80 km/uur, zal je met geluk en ‘héél véél hoofdpijn’ de auto uit komen. Maar als je op basis hiervan concludeert dat snelheid geen invloed heeft op je overlevingskans, maak je een denkfout. Immers, rij maar eens met 15 km/uur tegen een muur aan. Dan overleef je de klap zeker.
Matiging van de snelheid helpt niet, een extreme aanpassing wel.

Veel onderzoeken concluderen bijvoorbeeld dat ‘vetarm’ eten, niet minder welvaartziekten veroorzaakt. Als we vervolgens eens goed gaan kijken naar hoe ‘vetarm’ die interventies zijn, zien we vaak dat nog steeds zo’n 30% van de calorieën uit vet komen. Voor de proefpersonen vaak een matiging, maar is het optimaal?

Het is wél heel normaal. De meeste Nederlanders hebben een heel vet- en eiwitrijkdieet. Dat gaat al snel als je (óók) dierlijke producten eet.

In de natuur en met een fruit- en plantendieet daarentegen komen ongeveer 10% van je calorieën uit onbewerkte plantaardige vet bronnen.
30% vet is hetzelfde als met 80 km/uur tegen een muur rijden. Krijg je hoofdpijn van…
Daarom is het ook niet zo raar dat zulke onderzoeken vaak geen wezenlijke daling van gezondheidsrisico’s laten zien. Wat zulke onderzoeken wel aantonen is dat ‘matiging’ je niet beschermt tegen ‘welvaart’-ziekten. (Het is nu een hype om vervolgens te concluderen dat veel dierlijke vetten juist goed is. Zalm, roomboter, eieren…) Andere onderzoekers tonen vervolgens aan dat een extreme verlaging van vet- en eiwitconsumptie (tot ieder rond de 10%), en een extreme verhoging van de hoeveel fruit en groen in iemands dieet wél veel resultaat geeft

Wil je écht verschil maken voor je eigen gezondheid én de wereld, dan kan je niet anders dan je een beetje ‘extreem’ gedragen. En jup, het is een ‘extreme’ keuze om niet je borstkast open te laten zagen om met een ader vanuit je been een omleiding te leggen zodat je hart nog steeds voldoende bloed krijg. Het is idd extreem niet langer deel uit te maken van een zieke en ziekmakende eet- en leef cultuur.
Maar extreme stappen kunnen je wél extreem veel gezondheid en vrijheid geven.

Ervaren? Ik ben je gids en jij een held als je nu ook op gezonde en verantwoorde manier overstapt op een extreem lekker plantaardig dieet 🤩

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS 💚

 

 

1 gedachte over “Janneke, is het niet een beetje extreem wat de win-win methode adviseert?”

  1. hoe zit het als je al 84 jaar oud bent??
    ik kan dat allemaal niet meer verdragen
    Van zo een omschakeling zou ik ziek worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven