Macronutriënten. Hoe goed is het voor je gezondheid om te denken en te handelen vanuit het concept: eiwitten, vetten en koolhydraten?

De eerste mens in verbinding met al het andere leven, bewust van de eenheid van alles en iedereen

Duizenden jaren geleden leefde de eerste mens, de mens zoals we die nu kennen, in het heerlijke warme Afrika opzoek naar fruit, bessen en eetbare planten. Omringd door natuur. Een leven in het nu. In overvloed. In verbinding met al het andere leven. Bewust van de eenheid van alles en iedereen.

Bij een overvloed aan fruit werd er vanuit verveling waarschijnlijk ook wat gejaagd door de avonturiers uit de groep. Of bij grote tekorten aan fruit en planten, vanuit bittere noodzaak misschien ook wat? Wanhoop is wat anders dan kwaadwilligheid of een optimale keuze. Maar dat terzijde.

 

Een sprong in de tijd. We verruilen het avontuur en het gevarieerde leven en dieet voor een eentoniger leven en granen-dieet in de stad

Na miljoenen jaren avontuur verruilen we het gevarieerde leven en dieet voor een eentoniger leven en granen-dieet in de stad. Er ontstaan beroepen omdat een klein groepje mensen zorgt voor het eten van iedereen. Er ontstaan ‘specialisaties’.

 

Een groepje mensen die zich hadden gespecialiseerd tot arts in het oude Griekenland (500-300 B.C.) hadden geen idee van de chemische samenstelling van voedingsmiddelen. Ze spraken over gezonde voeding die ze ‘levensmiddelen’ noemden. Fruit, groente en andere planten. Want mensen die daar veel van aten waren levenslustig en gezond. Mensen met een eentoniger dieet van granen waren minder sterk en hadden rottende gebitten.

Hoe kwam dat toch?

Het was het begin van voedingswetenschap. De start van een periode waarin we enorm veel kennis over voeding, spijsvertering en de invloed op onze gezondheid hebben opgedaan. Maar tegelijkertijd was dit het begin van een beweging richting reductionisme, de focus op losse voedingsstoffen i.p.v. op voedingsmiddelen. Details i.p.v. het grotere geheel [meer hierover in de boeken SUPERSNEL HERSTEL & EET WIN-WIN]. Desalniettemin is het nog maar zo’n 100 jaar (!) geleden dat we voor de eerste keer voedingsmiddelen uitdrukken in termen van drie macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten.

 

Het wisconsin single grain experiment

In 1907 werd er met behulp van koeien en kalfjes een experiment gedaan. Het zogenaamde “Wisconsin single grain experiment”. Het experiment bestond uit vier groepen. De tarwe, mais, haver en mix-grain groep. Alle groepen hadden een gelijke samenstelling qua macronutriënten en energiehoeveelheid. Toen de eerste kalfjes geboren werden waren de kalveren van de mais-gevoerde koeien groot en vitaal. In de tarwegroep werden de kalfjes te vroeggeboren en leefden ze geen van allen langer dan 12 dagen. Qua melkproductie gaven de mais-gevoerde koeien zo’n 80% meer melk dan de tarwe-koeien. Bij beide aspecten zaten de twee andere groepen ertussenin.

Dit onderzoek werd gezien als het eerste ‘harde’ bewijs dat je de fysiologische waarde van voedsel niet voorspelt kan worden aan de hand van de macronutriënten. Het lichaam reageert heel anders op 1000 kcal bananen dan op 1000 kcal yoghurt. Ook al zouden ze qua macronutriënten helemaal gelijk zijn aan elkaar.

Wat speelt er zich in het holst van een banaan dan af? Wat verklaart het succes van de banaan? Of zoals in het single grain experiment: wat heeft mais wel, wat tarwe niet heeft? Het was de start van een race om de essentiële nutritionele factoren te vinden.

De vraag was dus niet: voor welk voedsel zijn wij anatomisch ontworpen? Nee de vraag was: welk stofje veroorzaakt succes of ziekte? Maar keep in mind: we eten geen stofjes (tenzij je alleen fabriekseten eet aangevuld met supplementen) maar voedingsmiddelen in maaltijden.

 

Kijk naar het geheel te kijken in plaats van naar de details

In de wetenschap gaat het dus vanwege onderzoek redenen vaak om losse voedingsstoffen, specifieke lichaamsfuncties (en geld). Maar om fit, sterk, gezond en slank te zijn, gaat daar helemaal niet over! Dan gaat het juist over een totaal eetpatroon met een royale basis van vers levend voedsel. In combinatie met een positieve leefstijl, waarin je veel buiten beweegt, zonlicht meepakt en goed slaapt. Dan gaat het erom, om naar het geheel te kijken in plaats van naar de details.

 

Onafhankelijke wetenschap, voor een gezond en slank leven kun je zo samenvatten:

 

1) Mensen met een voedingspatroon rijk aan vers biologische fruit, bessen, bladgroente, groente, kruiden, kiemen, paddenstoelen, bloemen, wortels, knollen, noten, pitten, bonen, linzen en volkoren-granen en zaden, zeewier en algen zijn beter gevoed en minder gevuld en hierdoor fitter, sterker, gezonder en dus slanker.

 

2) Het ideale menselijke voedingspatroon bestaat niet.

We kunnen maximaal presteren op een grote variëteit van verschillende natuurlijke voedselsoorten en in een grote verscheidenheid aan natuurlijke voedingspatronen. Dit betekent dat je in de praktijk exact kunt eten naar je eigen smaak en iedere dag dat kunt kiezen wat voorradig is en wat jij het lekkerste vindt.

 

 3) Mensen met een voedingspatroon met veel bewerkt en dierlijk voer zijn dikker en zieker.

Dit patroon bevat de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren. Daarnaast bevat dit patroon toegevoegde en bewerkte vetten, zouten, suikers, e-nummers, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, geraffineerde olie, granen, bieten, mais en soja. Dit patroon bevat veel te weinig (blad)groente en fruit, of dat geen zonlicht heeft gezien en afkomstig is van schrale bodems (lees: niet biologisch). Zo’n voedingspatroon resulteert in grote tekorten en kan ervoor zorgen dat je (uiteindelijk) veel tijd en geld kwijt bent aan afvallen, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, operaties, blessures en andere ellende. En dat gaat weer ten koste van je geluk, gezondheid, welbevinden en prestaties.

 

Conclusie: weer samenwerken met de natuur en je weer bewustworden van de eenheid

Eigenlijk komt het erop neer dat je voor optimale gezondheid moet samenwerken met de natuur. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar we zijn gewoon nog steeds onderdeel van de natuur. Fit, sterk, gezond en dus slank zijn, wordt hierdoor simpel. Ook al zegt het ene onderzoek dit, schrijft de andere krant weer dat en geeft een derde onderzoek weer hele andere uitkomsten. Over het allerbelangrijkste is eigenlijk élke serieuze onafhankelijke wetenschapper het eens: hoe meer fruitiger en plantaardige je eet, hoe fitter en fruitiger je wordt.

 

Doe er je voordeel mee.  Ik kan je daarmee helpen.

Veel liefs en vrolijke groet, Janneke

BRONNEN:

  • The great protein fiasco revisited. Nutrition.2000 Jun;16(6):464-5.
  • Harper E.A. Defining the essentiality of nutrients. In: Maurice E. Shils, red., Modern nutrition in health and disease, 9th ed (Baltimore: Williams & Wilkins, 1999).
  • Harper, Liebig’s Concept of Nutritional Adequacy Challenged. In: Kenneth J. Carpenter, Alfred E. Harper, en Robert E. Olson, “Experiments That Changed Nutritional Thinking”, The Journal of Nutrition 127, nr. 5 (5 januari 1997): 1017S – 1053S.
  • Gezondheidsraad., Richtlijnen goede voeding 2006 (Den Haag: Gezondheidsraad, 2006).
  • Wang et al. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2014.
  • Wang et al. Red and processed meat consumption and mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Public Health Nutr. 2016
  • Leitzmann. Vegetarian diets: what are the advantages? Forum Nutr. 2005

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven