Miso soep

 

Eigenlijk ben ik er geen fan van.

 

Ik brand ook vaak mijn mond.

 

Soep. Gekookte groente en het ergste: bakken met zout.

 

Wat mij betreft eten we gewoon dag in dag uit, het hele jaar rond fruit, smoothies en rijk gevulde salades.

 

Maar, met dit hondenweer is zo’n lekker warm zoutig soepje toch wel lekker. Is daar een win-win van te maken?

 

Misschien met zeewier?

De smaak is goed, maar je moet de soep in een andere ruimte koken en met je neus dicht eten. Iemand suggesties?

 

 

Toen het idee: miso.

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji.

 

Miso smaakt niet zoet, zout, zuur of bitter maar: umami.

Umami is een soort van hartige ‘diepe’ smaak met zoute ondertonen.

 

Nu wordt het interessant!

 

Kijk, gewone bouillon bevat bakken met zout (en palmolie).

Zouten in hun natuurlijke context, zoals je vindt in groenten, zijn supergezond.

Maar geraffineerd zout uit zijn natuurlijke context wordt in verband gebracht met maagkanker en de kans op een hoge bloeddruk.

 

In perspectief: het eten van vlees geeft zo’n vijfmaal grotere kans op maagkanker.

 

Dit zou kunnen verklaren waarom mensen met een win-win dieet veel minder kans hebben op maag-k.

 

Iets wat ik gelukkig ook helemaal niet lekker vind maar in Nederland ook ineens super populair is is bijvoorbeeld Kimchi. Een bijgerecht gemaakt van ingemaakte zoute(!) groenten. Populair in de Koreaanse keuken.

 

Het land heeft toevalligerwijs ook het hoogste maagkankercijfer ter wereld…

 

Okay. Terug naar Miso.

 

Want miso geeft je soep dus die lekkere hartige smaak en toch geeft miso geen ziekten die i.v. worden gebracht met een zoutrijk dieet.

 

Opvallend!

 

Waarschijnlijk omdat het eten van soja een 50% lager risico op maagkanker geeft en zout een 50% hoger risico. Het zout in miso kan je bloeddruk laten stijgen, terwijl de soja in miso het weer verlaagt.

 

Als je de soep vervolgens rijkelijk vult met groente komt het per saldo dus positief uit de bus.

 

Vrolijke groet, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

BRONNEN:

 

Murooka Y, Yamshita M. Traditional healthful fermented products of Japan. J Ind Micro- biol Biotechnol. 2008;35(8):791–8.

 

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, D.C.: AICR, 2007.

 

Lee YY, Derakhshan MH. Environmental and lifestyle risk factors of gastric cancer. Arch Iran Med. 2013;16(6):358–65.

 

González CA, Jakszyn P, Pera G, et al. Meat intake and risk of stomach and esophageal adenocarcinoma within the Euro pean Prospective Investigation into Cancer and Nutri- tion (EPIC). J Natl Cancer Inst. 2006;98(5):345–54.

 

Key TJ, Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Schmidt JA, Travis RC. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. Am J Clin Nutr. 2014;100 Suppl 1:378S–85S.

 

D’Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P. Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clin Nutr. 2012;31(4):489–98.

 

Joossens JV, Hill MJ, Elliott P, et al. Dietary salt, nitrate and stomach cancer mortality in 24 countries. Euro pean Cancer Prevention (ECP) and the INTERSALT Cooperative Research Group. Int J Epidemiol. 1996;25(3):494–504.

 

Ko KP, Park SK, Yang JJ, et al. Intake of soy products and other foods and gastric cancer risk: a prospective study. J Epidemiol. 2013;23(5):337–43.

 

Turati F, Pelucchi C, Guercio V, La Vecchia C, Galeone C. Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis. Mol Nutr Food Res. 2015;59(1):171– 9.

 

He J, Gu D, Wu X, et al. Effect of soybean protein on blood pressure: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 2005;143(1):1–9.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven