Vegan vis: wat is het en waarom zou je het moeten eten?

Al het goede van vis, maar dan beter.

Dat is de slogan van de Vegan Visboer van Nederland: Simon Visscher.

Hij ziet het aanbod vlees vervangers in de supermarkt groeien, maar zijn behoefte naar vegan vis blijft onbeantwoord.
Dus pakt hij zelf die kans.

Hij gooit het roer om na 15 jaar werkzaam te zijn geweest in de wijnhandel, met de bijbehorende alcoholische consumpties (en lichaamsvet).

Hij valt 15 kg af, voelt zich fitter en vrolijker en nog leuker: het doet hem goed dat hij meebouwt aan een nieuw geluid.

Maar waarom zou je eigenlijk vegan vis willen eten i.p.v. “echte” vis (van dode dieren zoals Doutzen zou zeggen)?

Dat heeft talloze redenen.
Maar eentje daarvan is:
Omdat na een maaltijd met (bijvoorbeeld) tonijn binnen drie uur de filtratiesnelheid van je nieren significant omhoog schiet.
Doen je nieren dat niet na iedere maaltijd?
Nee, bij het eten van een maaltijd met een vergelijkbare hoeveelheid fruit- of plantaardige eiwitten schakelen je nieren niet over hyperfiltratie.

Hyperfiltratie is verder niet schadelijk.
Tenminste als het heel af en toe voorkomt.
Het werkt net als met ‘gewone’ stress: als dat af en toe voorkomt en kort duurt, is er niets aan de hand.
Maar kijk maar eens om je heen hoeveel en hoe vaak we tegenwoordig vis eten.
Het aantal doden door chronische nierziekte is tussen 1990 en 2010 dan ook niet geheel toevallig verdubbeld.

Hoe komt het dat dierlijke eiwitten voor overbelasting van de nieren zorgen en plantaardige eiwitten niet?
Dierlijke eiwitten stimuleren de aanmaak van ammoniak en hebben daardoor de potentie om de kwetsbare cellen in onze nieren kapot te maken.
Dat zit zo: om het teveel aan zuren dat wordt aangemaakt door je dieet te kunnen bufferen, maken je nieren ammoniak aan, een basische stof die de zuren gedeeltelijk kan neutraliseren.
Op de korte termijn is het bevorderlijk om de zuren zo tegen te gaan, maar op de lange termijn kan al die extra ammoniak juist te veel schade toebrengen aan je nieren.
Daarom wordt aan chronische nierpatiënten vaak een beperking van de eiwitconsumptie opgelegd, om verdere aftakeling van de nieren te voorkomen.

Luister nu de nieuwe podcast met vegan visboer Simon Visscher op Youtube!

Meer over een optimaal eetpatroon lees je in het boek de Eiwitleugen.

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven