Vitamine B12. Voor iedereen in Nederland belangrijk. Ongeacht je dieet.

B12 is een super belangrijke vitamine voor optimale gezondheid. Na het lezen van dit artikel snap jij precies hoe jij zorgt voor een optimaal niveau of je nou vegetarisch, paleo, vegan, rauw of volgens de schijf van vijf eet.Vitamine B12 tekort komt voor bij veel mensen.

Planteneters hebben dus niet vaker een tekort aan vitamine B12 dan niet-veganisten terwijl dierlijke producten vaak worden gezien als dé enige bron van B12.

Dat is opvallend! Hoe kan dat?

  • B12 tekort kan onder andere ontstaan door medicijn en antibiotica gebruik.
  • Door een verstoorde darmflora.
  • Maar ook door onvoldoende maagzuur, overmatige stress en door het eten van geraffineerde, te vette en te eiwitrijke voedingsproducten wordt de opname capaciteit van B12 verminderd.
  • Daarnaast zijn mensen die geen of weinig dierlijke producten eten vrijwel altijd bewust bezig met het checken en aanvullen van B12 en weten vleeseters vaak niet eens het bestaan en de functie van deze vitamine.

Zo stond ik laatst mijn tanden te poetsen samen met een arts en die zag B12 op mijn tandpasta staan en vroeg: “He wat is dat? B12?” Vandaar dit artikel zodat je ‘zelluf’ alles komt te weten over deze vitamine.

Hier 10 – B12 feiten

1. De huidige normaalwaarde voor vitamine B12 wordt gesteld op 150 tot 800 pmol per liter (of 0.150 / 0.800 nmol per liter).
Optimaal is in Nederland een waarde van minimaal 400 pmol/L. Echter in Japan moet je waarde minsten boven de 600 pmol/L liggen anders wordt er al ingegrepen. Interessant! Toch?!

2. B12 is heel erg nauw betrokken is bij de energie huishouding.
Het helpt voeding om te zetten in de brandstof glucose. Ook helpt het bij de opbouw van mooie nieuwe rode bloedcellen die je weer helpen met het transport van zuurstof. Precies wat jij en ik beide willen! Je hebt B12 dus nodig om je fit en sterk te voelen.

3. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine dus een eventueel teveel is niet schadelijk en plas je weer uit.

4. Heb je een B12 tekort? Zuigtabletten lijken dan dé oplossing. Wanneer ik mensen coach stem ik het advies exact af op de persoonlijke situatie en de huidige bloedwaarden. Kort samengevat: er zijn vier verschillende vormen van vitamine B12 kobaltverbindingen: cyanocobalamine, hydroxycobalamine, methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Hoe weet je welke vitamine B12 verbinding je moet zuigen?

Cyanocobalamine moet door je lichaam eerst worden omgezet in de actieve vormen van vitamine B12. Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn de twee actieve vormen. Methyl en adenosyl samen worden ook dibencozide genoemd.

Afhankelijk van je situatie, dieet en bloedbeeld kies je je strategie. Rokers en mensen met chronische nierproblemen wordt bijvoorbeeld afgeraden om cyanocobalamine te gebruiken.

De meest onderzochte vorm van vitamine B12 is cyanocobalamine. Ongeveer zo’n 26.000 artikelen online over cyano tegenover 1.000 artikelen over methylcobalamine. Hierdoor hebben we meer info over cyano. Dat zegt niet alles maar met cyano lijken we anno 2019 dus iets beter te weten aan welke knoppen we moeten draaien. Oftewel, hoeveel we moeten suppleren om er voldoende van op te nemen én dat langdurige gebruik van deze vorm veilig lijkt. Daarnaast lijkt cyano de meest stabiele vorm van vitamine B12, wat betekent dat de B12 niet binnen enkele maanden verdwijnt door afbraak.

Desalniettemin kan het soms raadzaam te zijn ook de twee actieve vormen te nemen. Dus niet OF de ene OF de andere maar de drie kobalt verbindingen afwisselend te zuigen.

Gemiddeld genomen lijkt een veilige strategie:
3 à 4 keer per week 1.000 mcg cyanocoblamine
+
3 à 4 keer per week 1.000 mcg methylcobalamine & 1.000 mcg adenosylcobalamine

Bij beide strategieën is het belangrijk via de voeding veel foliumzuur (vitamine B11) binnen te krijgen. Veel bio bladgroen en fruit eten!

Grof gezegd lijkt deze strategie het beste resultaat te geven op korte en lange termijn. Meten is weten.

Desalniettemin zal het laatste woord er absoluut nog niet over gezegd en geschreven zijn. B12 te kort is pas iets van de laatste jaren. Het is een bijproduct van onze moderne hygiënische maatschappij.

5. B12 kun je opnemen via supplementen, zuigtabletten, poeders, injecties, sprays en druppels. Check of wat je inneemt ook word opgenomen. Inname = opname = win-win. Anders heb je dure … urine..?

6. Super belangrijk zijn gezonde darmen en slijmvliezen om uiteindelijk de B12 actief en dus opneembaar te maken. Een zure darm, met daarin teveel vet en eiwit verminderd de opname van B12.

Gezonde darmen hebben zuurstof, vezels en koolhydraten nodig, die ruimschoots aanwezig zijn in, je raad het vast al, plantaardige voedingsmiddelen: Fruit, bessen, bladgroen, verse kruiden, kiemen, zeewier en andere planten.

Eigenlijk is dit geen bron maar een voorwaarde voor een goede opname en het niet onnodig verspillen van je B12 voorraad.

7. Een andere bron van B12 is te vinden in algen, chlorella, spirulina en zeewier. Ook incabessen, moringablad, tarwegras, amandelen, kiemen en vergiste groenten en vruchten beschikken over een soort B12. Echter, deze bron van B12 is onderhevig aan heftige discussies en waarschijnlijk niet geschikt als volwaardige bron. Het is namelijk nog niet duidelijk of het menselijke lichaam B12 uit deze bronnen goed kan opnemen.

8. Mensen leefden vroeger met en in de natuur en kregen zo veel meer B12 binnen. Zo eten in India heel veel mensen (noodgedwongen) plantaardig en toch komt een B12 tekort veel minder voor. Dit wordt verklaard door het feit dat ze het groente en fruit vaak zelf verbouwen, veel minder obsessief wassen, rondlopen op blote voeten en zo veel B12 via groen, fruit en drinkwater binnen krijgen. Daarnaast is het vaak een rijkere grond die niet is behandeld met kunstmest. Echter, nooit meer je groente en fruit wassen en de hele dag in de modder rollebollen is volgens sommige wetenschappers wel lekker maar alsnog onvoldoende.

9. Een ander belangrijk aspect voor de opname van B12 is goed kauwen. Oftewel: het door en door kauwen van enzymrijkvoedsel oftewel levend en vers voedsel. Vervolgens zorgen een gezonde maag, met veel maagzuur, verteringsenzymen en gezonde darmen ervoor dat alles wat je eet en drinkt goed opgenomen wordt.

De verteringsenzymen in het maagsap gaan namelijk een verbinding aan met kobalt uit de voeding.
De verteringsenzymen en kobalt gaan samen naar de darm en gaan daar een verbinding aan met goede darmbacteriën waaruit dan in het laatste deel van de darm, kronkeldarm (het ileum) vitamine B12 geproduceerd wordt.

10. De laatste bron van B12 zijn dierlijke producten. Eieren, (orgaan)vlees en dan met name de lever van gezonde wilde dieren.

Ook bij de mens is de lever is de opslag plaats van B12 en kan in een gezonde situatie voorraden bevatten voor soms wel 4 tot 20 jaar. Echter, dierlijke producten uit de bio-industrie bevatten nauwelijks nog B12. Zou dat door het onnatuurlijk leven en dieet komen? Stress?

Inmiddels krijgen de dieren B12 ook via supplementen. Van de duizenden kilo’s B12 die er kunstmatig wordt geproduceerd gaat een groot gedeelte naar de intensieve veeteelt.

Let op, eet je bijvoorbeeld lever dan krijg je B12 binnen tezamen met gigantische hoge hoeveelheden vitamine A. Lever bevat per 100 gram namelijk al 11.000 microgram vitamine A. Ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag. Geen win-win.

Met simpel het eten van vlees kom je er dus niet.

Ik kan het bijna niet geloven en weet daarom ook 100% zeker dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd en geschreven.

Het lijkt erop dat iedereen via een zuigtablet met de juiste kobalt verbindingen is aangewezen op vitamine B12.

Ik hou je op de hoogte.

Veel liefs, Janneke

Wil je dat ik op jouw evenement, kantoor, bedrijf, sportclub een lezing kom geven? Mail dan janneke@jannekevandermeulen.nl voor een afspraak.

Mijn boeken lezen? Koken uit mijn boeken? Klik dan hier.

Persoonlijke hulp nodig bij het bereiken van je gezondheidsdoelen? Neem contact met mij op via onderstaand formulier.

Contact

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven