In 2004 verscheen de film SUPERSIZE ME.
Een op waarheid berust verslag van een man die (tot groot verdriet van zijn vrouw) een maand lang alleen maar Mc Donalds eet.
Het was bizar hoe gevaarlijk snel zijn gewicht, bloeddruk en cholesterol stegen.
Ook de hoeveelheid leverenzymen steeg flink.
Dit is een teken van afstervende levercellen…
Waarom is junkfood met daarin dierlijke producten zo slecht voor je lever?
Waarom veroorzaakt het niet-alcoholische leververvetting?
Om deze vragen te beantwoorden heeft een groep mensen vrijwillig het ‘supersize me’ experiment in een light-vorm herhaalt.
I.p.v. 3x aten ze 2x per dag een junkfood maaltijd.
Al na slechts 1 week werd de lever van meer dan 75% van de vrijwilligers gevaarlijk ziek.
Als binnen 1 week al zoveel leverschade kan ontstaan, is het niet gek dat niet-alcoholische leververvetting de meest voorkomende leveraandoening in Nederland is?
Waarom ontstaat dit?
Vooral dierlijke producten en het bijkomende cholesterol!
Beide zijn zeer schadelijk voor je lever.
Als de cholesterolconcentraties (die je uitsluitend binnenkrijgt als je dierlijke producten eet) in je lever te hoog worden, gaan ze ontsteken en kristalliseren…
Wat je moet je dan doen om je lever gezond te houden?
In langdurige cohortstudies zien we terug dat: hoe meer fruit en planten je eet en hoe minder vet, olie en dierlijke producten, hoe gezonder je lever. Plus hoe meer energie gedurende je dag!
Vind je dit interessant? In het eerste deel van het nieuwe boek de eiwitleugen lees je, onderbouwd met 343 onderzoeken, over de enige wetenschappelijk bewezen leefstijl die je optimaal gezond houdt. Fysiek en mentaal. Bestel het door hier te klikken.
Vrolijke groet, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Duewell et al., NLRP3 inflammasomes are required for atherogenesis and activated by cholesterol crystals that form early in disease. Nature. 2010;464(7293): 1357– 61.
Kechagias et al., Fast-food-based hyper-alimentation can in- duce rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy sub- jects. Gut. 2008;57(5):649–54.
Musso et al., Dietary habits and their relations to insu- lin resistance and postprandial lipemia in nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology. 2003;37(4):909–16.
Kim et al., Cholesterol-induced non-alcoholic fatty liver disease and atherosclerosis aggravated by systemic inflammation. PLoS ONE. 2014;9(6):e97841.
Yasutake et al., Nutritional investigation of non-obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: the significance of dietary cholesterol. Scand J Gastroenterol. 2009;44(4):471–7.