Om dit te onderzoeken zijn het dieet van 13.000 wel- en niet vleeseters geanalyseerd.
Het resultaat van de studie was dat de mensen die geen vlees aten veel meer voedingsstoffen binnenkregen dan de vleeseters: meer vezels, meer vitamine C, meer vitamine E, meer B-vitamines, meer vitamine A. Meer calcium, magnesium, omega-3 en kalium. Zelfs meer ijzer [bron]. Zelfs vaak 70% meer eiwit dan optimaal voor je gezondheid [bron].
Minsten zo belangrijk: met een plantendieet krijg je substantieel minder schadelijke stoffen binnen zoals: geraffineerd zout, hormonen, steroïden, gifstoffen, verzadigd vet, omega-6 en cholesterol.
Als veganist verbrand je veel meer calorieën tijdens je slaap
Ook grappig, er blijkt iedere keer dat hoe meer fruit en planten in je dieet hoe hoger je metabolisme als je slaapt. Veganisten verbranden in rust vaak 11% meer dan alleseters. Klinkt weinig maar op jaarbasis kan dit verklaren waarom planteneters zoveel slanker zijn.
Nicole Vernhout (rechts) is ultraloopster en rent zo’n 300km per week boven de 13km/ph.
Op een plantaardig dieet.
Dus ondanks dat recente dieettrends het eten van meer dierlijke producten aanmoedigen en je soms zelfs zoet fruit afraden, is de conclusie van de Global Burden of Disease Study waar bijna 500 onderzoekers van meer dan 300 instellingen in 50 landen meer dan 100.000 gegevensbronnen voor hebben onderzocht dat allerbelangrijkste voedingsmiddelen waarvan we meer moeten consumeren om je risico op een onnodige en vroegtijdig dood te voorkomen: met stip op één fruit is. Gevolgd door, groenten, noten, zaden, pitten en volkorengranen [bron].
Hoe meer fruit en planten hoe beter [bron].
Bewerkt vlees en vleeswaren daarentegen zijn door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) geclassificeerd als ‘level 1 kankerverwekkend’ [bronnen].
Is een 100% plantaardig dieet altijd gezond?
Nee!
Je kunt op een hele ongezonde en onvolwaardige manier helemaal plantaardig eten en je lijf zwaar tekortdoen. Voor échte gezondheid is het belangrijk voldoende, vers, volwaardig, onbewerkt, kleurrijk en gevarieerd te eten.
Neem contact op en we maken een plan.
Ken je deze uitspraak van de WHO?
“We weten wat de belangrijkste oorzaken zijn van chronische ziekten, en als deze risicofactoren zouden worden vermeden, zou ten minste 80% van alle hartziekten, beroertes en type 2-diabetes voorkomen kunnen worden en meer dan 40% van kankergevallen.” World Health Organization. Overview – Preventing chronic diseases: A vital investment. Misunderstanding #4: Chronic diseases can’t be prevented.
Lees de boeken EET WIN-WIN & SUPERSNEL HERSTEL. Je bestelt ze hier.
BRONNEN:
- Farmer et al. A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: an analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey 1999–2004. J Am Diet Assoc. 2011
- Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9.
- Das P, Samarasekera U. The story of GBD 2010: a “super-human” effort. Lancet. 2012 Dec;380(9859):2067-70.
- Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012 Dec;380(9859):2224-60.
- International Agency for Research on Cancer, World Health Organization. Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. 2015.
- Rohrmann S, Linseisen J, Jakobsen MU, Overvad K, Raaschou-Nielsen O, et al. Consumption of meat and dairy and lymphoma risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2011 Feb;128(3):623-34.
- Keum N, Lee DH, Marchand N, Oh H, Liu H, Aune D, Greenwood DC, Giovannucci EL. Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies. Br J Nutr. 2015 Oct 14;114(7):1099-107.