Als fructose zo slecht is, hoe zit het dan met fruit?
Yes, fruit bevat gelukkig ook fructose!
Fructose is een van de essentiële suikers voor het optimaal functioneren van je brein, je spieren, lever en zenuwstelsel.
Waarom gaan er dan non-stop verhalen de ronde dat fructose leververvetting veroorzaakt?
Geraffineerde fructose, fructose uit zijn natuurlijke context, is gecorreleerd aan een afnemende leverfunctie.
Volgens mij kun je maar beter geen frisdrank en junkfood in je lijf stoppen… 😉
Maar suiker is toch suiker?
Nee.
Koolhydraten zijn de verzamelnaam voor alle verschillende soorten suikers die er zijn, die zich allemaal ook ietwat anders gedragen in het lichaam.
· Monosachariden zijn o.a.:
Fructose (fructose wordt in de lever gemetaboliseerd en verhoogt de bloedglucose- of insulinespiegels niet),
Glucose (wordt vanuit de darm geabsorbeerd in het bloed en wordt opgenomen in spier-, lever- en vetcellen als reactie op de afgifte van insuline uit de alvleesklier)
· Disachariden
· Oligosacharide
· Polysachariden
Moeilijk namen.
Dus zeggen we vaak: suikers.
Maar wat je voor je eigen gezondheid beter kunt onthouden is het volgende:
1. Geraffineerde suikers, suikers ontdaan van hun moederbron, zijn mishandeld en slecht voor je gezondheid. Eet ze niet.
2. Van nature aanwezige suikers in producten als fruit en groente. Eet ze wel. Je lichaam kan niet zonder. Je leven hangt ervan af.
Trouwens, als je lever je echt veel waard is, schrap dan alle dierlijke vetten.
Want als geraffineerd suiker wordt vergeleken met dierlijk vet, kies ik geen eieren maar heel veel snoep voor mijn geld!
Als je mensen overvoed met 1.000 calorieën verzadigd vet (zoals vlees, eieren, kaas en vis), of 1000 calorieën suiker (zoals frisdrank en snoep), dan stijgt je leververvetting binnen 3 weken met 55% als je 1000 kcal extra verzadigd vet binnenkrijgt.
1000 kcal geraffineerd suiker? “Slechts” 33% stijging.
Choose your battles 😉
❤️ x Janneke