Als we naar het optimale dieet voor de mens kijken kunnen we op basis van verschillende punten concluderen dat we echte fruiteters zijn.
Onze handen, tanden, tere huidje, enzymen in onze mond, zuren in onze maag, de lengte van onze darmen, onze geniale ogen die heel goed kleuren en diepte kunnen zien maken ons super geschikt voor het spotten, plukken en verteren van fruit.
Zelfs ons grote brein hebben we aldus de laatste publicatie in Nature niet te danken aan sociale uitdagingen, maar omdat we grote hoeveelheden fruit aten.
Ook het feit dat ons lijf echt een ‘suiker’-verbrandingsmachine is en direct begint te haperen bij een overkill aan eiwitten en vetten is zo’n toevalligheidje.
Denk ook eens aan onze voorliefde voor zoet en sappig.
Logisch: hoe meer kwalitatieve suikers in ons systeem (louter te vinden in fruit) hoe beter de spieren, het brein, de nieren, de lever en je darmen werken. Hoe mooier je huid, hoe fijner je lichaamsgeur, hoe interessanter je bent voor voortplanting?
Even kort door de bocht: fruit is onze primaire en meest belangrijke brandstof.
Bladgroen, kruiden, kiemen, wat zeewier en álle overige planten zijn ons medicijn.
Het bevat voor ons veel te weinig suiker en dus energie.
Je zou hier kilo’s per dag van moeten eten voor voldoende energie en daar kunnen onze maag en darmen niet tegen.
Daarom noem ik het: medicijn.
Het is geen brandstof, maar er zitten wel heel veel stoffen in die we dagelijks nodig hebben voor optimale gezondheid.
Dierlijke producten zitten nooit in een optimaal dieet.
Kijk, vlees zijn stukken spier van een vermoord dier.
De spieren van een koe zijn bedoeld om zijn poten te bewegen.
De spieren van een kip waren oorspronkelijk bedoeld om haar te kunnen laten vliegen.
De spieren van een vis bewegen zijn staart.
Een spier is niet bedoeld om als voeding te dienen.
Het is een biologisch systeem dat bedoeld is voor voortbeweging.
Lees hierover nog veel meer in mijn nieuwe boek: DE EIWITLEUGEN
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Alex et al. Primate brain size is predicted by diet but not sociality. NATURE ECOLOGY & EVOLUTION 2017