Tweelingenonderzoek: vegan wint van omnivoor!

In een onderzoek met 22 identieke tweelingen hebben onderzoekers van Stanford Medicine en hun collega’s onderzocht of dieet invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid.

Das wel interessant om te weten, want hoe graag én stelselmatig(!) artsen ook bezig zijn om je te laten geloven dat vooral genen je wel/niet ziek maken, heb je wat je eet vrij goed zelf in de hand.

Hoewel het bekend is dat een win-win dieet de cardiovasculaire gezondheid verbetert, blijft het natuurlijk altijd de vraag of er dan tóch echt geen genetische verschillen zijn….

Gelukkig worden er af en toe eeneiige tweelingen geboren!
Want door identieke tweelingen te bestuderen kun je die genetische component aardig controleren en uitsluiten… helemaal als ze beweren dat ze ook identiek zijn opgegroeid en er tot op de dag van vandaag een vergelijkbare levensstijl op na houden.

Het onderzoek vond plaats van mei tot juli 2022 en bestond uit 22 eeneiige tweelingen.
Oftewel, in totaal 44 gezonde(!) deelnemers.
Verder was het simpel:

– Een van de tweeling kreeg een gezond dieet boordevol groenten, peulvruchten, fruit en volle granen en vrij van suikers en geraffineerd zetmeel (vegan).
– De ander kreeg ook een gezond dieet maar daar zat ook kip, vis, eieren, kaas, zuivel en ander dierlijk voedsel bij (omnivoor).

De eerste vier weken bezorgde een maaltijdservice 21 maaltijden per week: zeven ontbijtjes, zeven lunches en zeven diners. 
De overige vier weken bereidden de deelnemers hun eigen maaltijden.
Slechts één iemand lukte het niet om zich aan het veganistische protocol vast te houden… haha, vast stiekem kaas gegeten 😉

Op drie tijdstippen – aan het begin van de proef, na vier weken en na acht weken – wogen de onderzoekers de deelnemers en namen ze bloed af.

Maar nu het opvallende!

Want alle deelnemers beweerden al gezond te zijn.
En we zien dat gezonde mensen niet zo makkelijk nóg gezonder zijn te krijgen.
Vergelijk het met topsport, de eerste jaren verbeter je snel, maar als je eenmaal goed bent wordt je niet ineens 1,2,3 nog veel beter.

Toch gebeurde er iets opvallends!
In acht weken daalde het LDL cholesterol in de gezonde vegan-groep toch met 14%!
In de alleseter-groep daalde het LDL cholesterol slechts met 2%.

De vegan-groep had ook een daling van 20% in de nuchtere insuline en dat is mooi want een hoger insulineniveau is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. De veganisten verloren ook gemiddeld 4,2 kilo meer lichaamsvet dan de alleseters.

Een kleine studie waarbij er slechts acht weken een experiment is uitgevoerd, maar toch weer met hele leuke resultaten.

Haal er je voordeel uit!
Hier lees je er veel meer over.

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Je leest hier meer over het onderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven