Veganistische landbouw zonder mest

Veganistische landbouw

 

Jan van Arragon is één van de weinige (gelukkigen) die helemaal aan veganistische landbouw doet. Zijn land behandelt hij dus absoluut niet met mest. Waarom? Omdat je dan indirect het houden van vee goedkeurt en ondersteunt.

 

Gelukkig is er een beter alternatief voor mest : efficiënter en smakelijker en het geeft gezondere groente en fruit.

 

Hoe is dit begonnen Jan?

 

Ik heb een wetenschappelijk opleiding in Wageningen gevolgd. Dierlijke mest hoorde er gewoon bij. Er is zelfs een hele tak ‘bemestingsleer’. Tot ik per toeval, eind jaren `80, in Duitsland in aanraking kwam met een club mensen die allemaal veganistisch en vegetarisch aten en dus ook zonder mest hun groente en fruit verbouwden op een economisch rendabele manier. Ik was er door gefascineerd. Ik ben destijds met vrouw en twee kinderen naar Duitsland geëmigreerd en ben gaan meewerken in het bedrijf.

 

Wat leerde je daar?

 

Dat je het bodemleven moet voeren, zoals je normaal een koe op stal zou voeren.

 

Normaal gesproken geef je planten aan een koe, varken of kip. Die produceert vervolgens kilo’s stront per dag. In die stront zitten nog een klein beetje voedingsstoffen en door dat over het land uit te strooien geef je een beetje voedingsstoffen terug aan het land.

 

Het is alleen veel efficiënter om die voedingstoffen niet eerst aan een dier te geven maar direct op het land te strooien. Een dier heeft alle nuttige voedingsstoffen en mineralen er voor een groot deel zelf al uitgehaald. Zo blijven er veel minder stoffen over in de mest.

 

Daarnaast zit er in het voer voor de dieren ook heel veel energie. Dat gebruikt een dier voor warmte, om te lopen en als het dier naar buiten mag, om de grond dicht te stampen. Als je die vitaminen, mineralen en calorieën direct aan de wormen geeft, moet je eens nagaan hoeveel energie die wormen krijgen om de grond juist los en vruchtbaar te maken!

Zo eenvoudig is het. Dit is de basis van het verhaal.

Geweldig! Hoeveel ‘wormen-voer’ heb je nodig?

Ongeveer 1500 kilo per hectare, per jaar. Ik gebruik graag tuinbonenzaden met een beetje graan. Dit laat ik op het land kiemen. De wormen, schimmels en bacteriën doen de rest. Hierdoor heb ik een milieuvriendelijke kringloop gecreëerd met het hele jaar door heerlijke biologische groente en fruit.

Als dit zo simpel is, waarom doet ‘niemand’ aan veganistische akkerbouw?

 

Op dit moment is er een overschot aan mest. Dat moet men kwijt. Daar houdt de landbouwlobby zich mee bezig. Bovendien is het met behulp van subsidies voor een boer tegenwoordig nog steeds rendabel om eieren, vlees en zuivel op de markt te brengen.  De enorme nadelen van veehouderij wil men nog niet massaal onder ogen zien. Verblind door geld en traditie?


Hoe lossen we dit op Jan?

 

De voorwaarde is een groeiende veganistische levensstijl. Pas dan zal men stoppen met de intensieve veehouderij. De intensieve veehouderij is heel inefficiënt. We hebben kilo’s voer nodig voor een stukje vlees. Met groenten kun je veel meer mensen gezonder voeden op dezelfde oppervlakte met minder water en energie . En als je een deel van die planten weer op het land strooit behoud je vruchtbare grond en kun je er uiteindelijk nog veel meer mensen met heerlijke groenten en fruit mee voeden. Alle ‘landbouw-huisdieren’ moeten uit het systeem. De overheid moet ingrijpen voor dat het te laat is.

 

Mensen die dit lezen kunnen deze methode al in hun eigen (volks)tuin toepassen. Het is efficiënt, schoon, veilig en goedkoper dan het gebruik van mest.

Laat bijvoorbeeld biologisch duivenvoer (hoogwaardig, makkelijk te verkrijgen) in water kiemen. Verspreid het luchtig en los over de grond. De wormen doen de rest voor je. Wormen hebben een beginproduct nodig, geen eindproduct zoals compost of mest.

Waar kunnen mensen jouw lekkere bio groente en fruit kopen?


Het hele jaar door in Zutphen op de zaterdagmarkt. Ook verkoop ik daar super zaaizaden uit eigen biologisch-veganistische rassenveredeling, geselecteerd op goede smaak en houdbaarheid.  www.bioakker.nl

 

Dankjewel Jan!

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

Jan van Arragon – de Veganistische Bio-boer van Nederland
Geschreven door: Janneke van der Meulen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven