Als je lever je echt veel waard is, schrap dan…
Alle dierlijke vetten.
Want als geraffineerd suiker wordt vergeleken met dierlijk vet, kies ik geen eieren maar heel veel snoep voor mijn geld!
Als je mensen overvoedt met 1.000 calorieën verzadigd vet (zoals vlees, eieren, kaas en vis), of 1000 calorieën suiker (zoals frisdrank en snoep) dan gebeurt er iets opvallends!
Bij 1000 calorieën teveel aan suiker stijgt je leververvetting al binnen 3 weken met 33%.
Bij 1000 calorieën teveel aan verzadigd vet stijgt ie met 55%!
En nu wordt het echt leuk:
Misschien heb je al jaren hetzelfde gewicht. Dan is wat je eet waarschijnlijk in overeenstemming met hoeveel je beweegt.
Calorie inname en uitgave zijn gelijk.
Stel je voor, iedereen zou dat doen maar we maken, ceteris paribus, toch twee groepen.
Groep 1 haalt de calorieën voornamelijk uit vet.
Groep 2 haalt de calorieën voornamelijk uit koolhydraten: fruit, gedroogd fruit, versgeperst sinaasappelsap, volkoren granen en af en toe wat suikerrijk junkfood.
Bij groep 1 gaat de leververvetting toch slow but steady omhoog.
Bij groep 2 is het bijna onmogelijk om de lever te laten vervetten (tenzij je vet veel alcohol gaat drinken).
Moraal van het verhaal:
1. Structureel te veel eten is ontzettend belastend voor je lever (lichaam).
2. Vermijd zoveel mogelijk sterk bewerkt (dierlijk) knutsel eten. Helemaal als het (veel) (dierlijk) vet bevat.
Maar (pistool op je hoofd je MOET te veel eten) dan liever te veel suiker eten dan te veel (dierlijk) verzadigd vet.
Meer over een optimaal eetpatroon in het boek De Eiwitleugen te bestellen via deze link.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke