Toen ik 15 was en oppaste op 4 kinderen, had ik op een of andere manier de tijd om een boekje te lezen over chlorella.
Haha, ik zal ze vast een sterk verhaal vertelt over de relatie tussen spierballen en slapen. Waar ook nog eens niets aan is gelogen.
Afijn.
De volgende dag ben ik naar de bio winkel gefietst en sindsdien eet ik dagelijks biologische chlorella.
Tegenwoordig koop ik het per kilo.
Ze weten niet precies wat het is, maar chlorella is waarschijnlijk een eencellige zoet water alg die nogal interessant is voor iemand die veel sport, borstvoeding geeft en/of veel dierlijke producten heeft gegeten of nog steeds eet.
Uit een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie waarin werd gekeken of chlorella iets kan betekenen voor mensen met een zieke lever, gaf 1200 mg chlorella per dag al een significante daling van de leverontsteking.
Ook opvallend was dat de chlorella groep veel meer afviel dan de controlegroep.
Uit een andere dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie bleek dat chlorella een opmerkelijke positieve veranderingen in het totaalcholesterol veroorzaakte.
Uit een meta-analyse van 19 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar chlorella kwam naar voren dat vier gram chlorella per dag zowel het cholesterol als de bloeddruk deed dalen.
4 gram is zo’n twee theelepels.
In een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie moesten mensen tot groot verdriet van hun gezondheid 3 eieren eten. Of 3 eieren samen met chlorella.
Binnen 4 weken steeg het slechte cholesterol met 14%!
Maar in de chlorella groep steeg het cholesterol een stuk minder.
Je kunt natuurlijk gewoon beter geen eieren eten…
Onderzoek uit Japan wees uit dat de IgA-concentraties in moedermelk omhooggaan als de moeder chlorella eet wat voor een goed immuunsysteem van het kind zorgt.
Maar ook het immuunsysteem van sporters blijft veel sterker.
Normaal daalt IgA als je keihard traint.
Tenzij je iedere dag chlorella slikt.
Meer hierover? Bestel voor supersnelle bezorging hier de boeken.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Ebrahimi-mameghani et al., Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clin Nutr. 2017;36(4):1001-1006.
Ryu et al., Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2014;13:57.
Fallah et al., Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2017;S0261-5614(17):31351-1.
Kim et al., A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2016;15(1):54.
Nakano et al., Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J Med Food. 2007 Mar;10(1):134-42.
Neville et al., Salivary IgA as a risk factor for upper respiratory infections in elite professional athletes. Med Sci Sports Exerc. 2008 Jul;40(7):1228-36.