De gezondheid van de aarde is jouw gezondheid!

Terwijl we in beslag worden genomen door Corona vergeten we even waar op dit moment het grootste gevaar zit.

 

De steeds warmer wordende aarde.

 

Experts denken dat er rond 2030 naar schatting jaarlijks 250.000 mensen doodgaan door de gevolgen van de warmer wordende aarde. Tropische ziekten, stormen, cyclonen, overstromingen en ondervoeding als gevolg van mislukte oogsten.

 

Waar de meesten zich dan toespitsten op spaarlampen en waterbesparende kranen (idd ook belangrijk), wordt de grootste opwarmer vergeten.

 

Namelijk wat jij eet.

 

En ik verklap direct het allerbelangrijkste:

 

De gezondheid van de aarde is jouw gezondheid.

De gezondheid van het water, de lucht én de bodem bepalen hoe gezond jij bent.

 

Jaarlijks sterven er volgens de WHO 4,2 miljoen mensen aan luchtvervuiling.

Ik zou zeggen loop even langs een koeienstal, varkens- of kippenhok en je snapt wat ik bedoel.

 

Voor je eigen gezondheid is het dus potverdikkemiedosie belangrijk dat de aarde gezond is.

 

En voor de aarde is het veel belangrijker wát je eet, dan of het bijv. wel/niet lokaal is.

 

Huh? Okay, hoe werkt dit?

 

Nou voordat calorieën in je maag zitten ondergaan ze 4 processen:

 

  1. Verbouwen
  2. Verwerken
  3. Verpakken
  4. Vervoeren

 

Hoe we de boel verbouwen heeft de meeste impact op de aarde. 45%.

Dus hoe natuurlijker iets groeit, hoe beter.

 

Voor een meta-analyse m.b.t. wereldwijde voedselsystemen gepubliceerd in Science is berekend hoeveel impact ieder traject op de aarde heeft? Dus niet alleen CO2 maar ook stikstof, ammoniak en methaan (!).

 

Wat als eerste opvalt? Waar fruit en groente de aarde op tempratuur houden, warmt 1 kilo dierlijk voedsel de aarde buiten proportioneel snel op.

 

Dierlijke producten, hoe lokaal ‘geproduceerd’ ook, hebben significant meer invloed op een snelle opwarming van de aarde dan plantaardige voeding.

 

Het heeft weinig zin om eieren, vlees of melk van de dieren uit het dorp of eigen tuin te eten. Of dieren lokaal worden ‘geproduceerd’ of de hele wereld worden overgescheept, het kwaad is al geschied.

 

Waar je ook woont en hoe ver je eten ook moet reizen, fruit en planten, zijn de gezondste calorieën voor de aarde. Oja ook voor jezelf.

 

Leer meer over de lekkerste, gezondste, dier en aarde vriendelijkste manier van eten in mijn boeken EET WIN-WIN en Supersnel Herstel!

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

1 gedachte over “De gezondheid van de aarde is jouw gezondheid!”

  1. Dag Janneke!
    Super gaaf om jou Website te lezen! Zoveel herkenning! En wat ik super vind ….je draagt t gewoon uit. Je doet t gewoon….Super gaaf! Ik durf dat NOG niet zo goed. Hou het lekker veilig in mijn eigen omgeving. Terwijl ik weet dat t zo nodig is om daar veel meer bewustwording over te verspreiden.
    Heb me ingeschreven voor je nieuwsbrief…super leuk!
    Dankjewel!!!!
    Martine

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven