In tegenstelling tot bladgroen, kruiden, kiemen en zeewier kun je fruit onbeperkt eten.
Fruit bevat geen alkaloïden en daarom kun je voor langere tijd dezelfde fruitsoort eten.
Dat komt mooi uit want fruit is onze ultieme brandstof. Hoe meer je van je calorieën uit fruit haalt hoe beter voor je korte- en lange termijn gezondheid en prestaties.
Vandaag speciale aandacht voor bessen.
Waarom? Omdat bessen een fruitsoort zijn met gigantisch veel antioxidanten.
Hoe feller de kleuren hoe meer antioxidanten.
Bananen hebben bijvoorbeeld een antioxidantwaarde van 40, mango’s van 110, aardbeien hebben een waarde van 310, cranberries 330, blauwe bessen zo rond de 380. Maar bramen hebben een antioxidantwaarde van 650.
Pluk dus waar en wanneer je kunt bessen.
Maar nu opgelet!
Antioxidanten zijn iets wat we inmiddels kunnen meten en daarom is er vanuit de wetenschap veel aandacht voor.
Waarom? Nou, het viel onderzoekers op dat waar ook ter wereld, mensen die veel fruit eten minder (chronisch) ziek zijn.
Hierdoor ontstaat natuurlijk de vraag: wat verklaart dat succes?
Om die complexe wereld iets te versimpelen wordt er vaak gefocust op voedingsstoffen in plaats van voedingspatronen.
Pas als je een enkel stofje helemaal kunt isoleren, kun je iets zeggen over de mogelijke invloed van dat enkele stofje op bijvoorbeeld één enkel aspect van het menselijke lichaam.
Resultaat: onderzoekers versimpelen complexe maaltijden tot bijvoorbeeld ‘antioxidanten’.
De onderzoeker wil kunnen concluderen of de aan- of afwezigheid van een bepaalde stof invloed heeft op iemand zijn gezondheid.
Echter, al het fruit zijn magische samenwerkingen van duizenden verschillende chemische stofjes die elkaar intens beïnvloeden.
Oplossing? Gewoon focussen op die stoffen die we kennen en die we kunnen meten.
Dit wordt ook wel parkeerplaats-wetenschap genoemd, vernoemd naar de man die op een donkere avond op een willekeurige plek zijn sleutels kwijt was geraakt en onder het licht van de lantaarnpaal aan het zoeken was. Niet omdat hij zijn sleutels daar was kwijtgeraakt, maar omdat hij daar beter kon zien.
Keep in mind: we eten geen losse-voedingsstoffen.
Misschien zijn het de antioxidanten? Maar wie weet wat er zich naast de antioxidanten zich nog meer diep in de kern van een besje afspeelt?
Dat is het voordeel van het eten van levend voedsel ten opzichte van dode voedingsstoffen.
Je hoeft niet per se de complexiteit van een besje te doorgronden om profijt te hebben van de voordelen.
In real life zien hoe dit eraan toe gaat?
Op verzoek van velen organiseren we binnenkort weer een workshop.
Klik hier voor meer informatie: https://www.jannekevandermeulen.nl/agenda
Als je meer wil, doe dan een intake voor 1-op-1 coaching.
Aanmelden doe je via deze link.
Verzamel al je moed, modder niet langer alleen aan.
Investeer in resultaat.
Vrolijke groet en veel liefs,
Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS