Bladgroen, kruiden en kiemen zijn zo ontzettend gezond (ik noem ze vanaf nu: ‘win-win medicijn’) omdat ze paradoxaal eigenlijk een beetje giftig zijn.
Dit principe noem je hormesis.
Hoe werkt dat?
Hormese of hormesis komt vanuit het Grieks en betekent ‘prikkeling’ en refereert naar het fenomeen dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme, bij lage dosis juist positieve effecten kan hebben.
Oftewel: de juiste hoeveelheid win-win medicijn heeft een geneeskrachtig effect, maar van een overdosering word je niet vrolijk.
En nu de grap: Voor mineralen en sporenelementen geldt dat een lage dosis niet alleen gunstig maar zelfs essentieel is, terwijl een te hoge dosis de gezondheid juist schaadt.
Echter, bij te weinig prikkeling neemt het positieve effect ook weer af.
Je wil dus precies de optimale hoeveelheid eten.
Wat dat is, verschilt per persoon.
In tegenstelling tot fruit, wat je onbeperkt kunt eten, is het win-win medicijn dus zo goed omdat het lichaam zich ertegen verweert en zo het immuunsysteem juist versterkt, omdat de detoxificatie-eiwitten in onze cellen worden geactiveerd.
Fruit bevat geen alkaloïden en daarom kun je voor langere tijd dezelfde fruitsoort eten.
Bij groenten, kruiden en wilde planten is afwisseling en variatie daarom belangrijk.
Dat is geen enkel probleem want er zijn wel duizenden verschillende eetbare medicijnen.
EN DAN IS DAAR DE GROENE SMOOTHIE.
Dé manier om makkelijk en ongelooflijk smakelijk goede hoeveelheden brandstof én medicijn binnen te krijgen.
Mijn favoriet (op dit moment)
Veel bananen = je brandstof en eet je dus veel van
1 a 2 citroenen
1 soort bladgroen + 1 soort kruiden + 1 soort kiemen = je medicijn dus eet je weinig van. + versiersel
Het versiersel is er voor het oog en nog veel belangrijker: zodat je alles goed kauwt en rustig opeet.
Meer behoefte aan 1-op-1 coaching zodat je precies weet wat voor JOU nodig is?
Reply op dit bericht en dan plannen we een eerste gesprek.
Janneke