Samen met Lobke Faasen vandaag de hele dag gewerkt aan de schijf for life!
Ik word hier zo enthousiast van!
Die win-win, ik raak er maar niet over uitgesproken.
Even wat leuke bevindingen:
Wereldwijd zou per jaar 1,7 miljoen mensen een onnodige vroegtijdige ‘chronische’ ziekte bespaard kunnen blijven door het eten van meer volkoren granen.
Zelfs 1,8 miljoen door het eten van meer groenten.
4,9 miljoen (!) als we wereldwijd meer fruit zouden eten.
Dit zijn de resultaten van een van de grootste onderzoeken dat gepubliceerd is in een van de beste aangeschreven medische tijdschriften The Lancet. Hiervoor hebben meer dan 500 onderzoekers vanuit meer dan 300 instituten meer dan 100.000 datasystemen onderzocht.
We zochten ook uit hoe het nou met kiemen zit. Sommige mensen durven die niet te eten in verband met mogelijk bacteriën.
Wat we vonden op de site van de RIVM?
Vis, vlees, zuivel en eieren zijn op zichzelf niet gezond of noodzakelijk. Echter, het in huis halen van rauw vlees en vis en de bereiding ervan is niet zonder gevaren.
Volgens cijfers van het RIVM zijn er jaarlijks zo’n 40.000 slachtoffers waarvan 11.000 ziekenhuisopnames door de bacteriën die op dierlijke producten, het onvoldoende verhitten van de dierlijke producten en door kruisbesmetting.
Kiemen zelf zijn juist supergezond om te eten. Maar groenten en fruit kunnen wel besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit gebeurt wanneer groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is. Daardoor kunnen mensen die nooit dierlijke producten eten toch besmet raken met ziektes afkomstig van dieren.
Ook leuke bevinding was dat je maar 3 gram vet nodig hebt om vet oplosbare vitamines goed op te nemen.
Dat 130 gram linzen of erwten per dag optimaal is voor optimale gezondheid.
En dat granen en peulvruchten 100x gezonder zijn dan 99% van de rest van de supermarkt maar niet essentieel zijn.
Bladgroen is bijvoorbeeld wel weer essentieel. Van alle groente biedt bladgroente de allerbeste bescherming tegen chronische ziekten en een significante verlaging van het risico op hart- en vaatziekten.
Je snapt het. Wild enthousiast over al het gedegen bewijs wat is er voor een win-win dieet.
STAY TUNED.
Wil je ongestoord, onder begeleiding van de allerbeste mentoren 4 zaterdagen werken aan de allerbelangrijkste thema’s van je leven? Hier vind je meer informatie.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990– 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859):2224–60.
Lozano et al. Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012
Das et al. The story of GBD 2010: a “super-human” effort. Lancet. 2012
Allen NE, Appleby PN, Davey GK, Kaaks R, Rinaldi S, Key TJ. The associations of diet with serum insulin-like growth factor I and its main binding proteins in 292 women meat-eaters, vegetarians, and vegans. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11(11):1441–8.
Le LT, SabatéJ. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients. 2014;6(6):2131–47.
Joshipura et al. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Ann Intern Med. 2001;134(12):1106–14.
Joshipura et al. Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke. JAMA. 1999
Fahey JW, Zhang Y, Talalay P. Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proc Natl Acad Sci USA. 1997;94(19): 10367–72.
https://www.rivm.nl/ziek-door-dier/besmettingsroutes/ons-voedsel