De turbostand! Waarom vette vis NIET gezond is

Afgelopen weekend gaf ik samen met IceQueen Verie een lezing over gezonde voeding, ademhaling en koude-training.

 

Iemand in de zaal had nog nooit iets van mij gezien of gelezen en was ongelooflijk verbaasd te horen dat (vette) vis ongeveer het aller aller ongezondste dierlijke product is wat je kunt eten.

 

Haar health coach had haar juist geadviseerd het iedere dag te eten!

 

 

Ieder jaar wordt er een lijst gemaakt van de ziekten waaraan mensen sterven.

Grotendeels is die lijst al jaren hetzelfde.

 

Maar er is één ziekte die opvallend snel stijgt op deze lijst en dat is: chronische nierziekte. Het aantal doden door deze ziekte is de afgelopen jaren verdubbeld!

 

Hoe kan dat? Experts op dit gebied denken dat dit te maken heeft met de snelle stijging van de consumptie van dierlijke producten.

 

En dan vooral vis.

 

Vis?!!!!

 

Jup, vis en met name tonijn, geeft de allergrootste zuurbelasting op je nieren. Gevolgd door varkensvlees, kip, kalkoen, kaas, rund, ei en zuivel.

 

Eet wat tonijn en binnen drie uur schiet de filtratiesnelheid van je nieren met 36% omhoog. Maar als je dezelfde hoeveelheid eiwitten eet in de vorm van tofu, doen je nieren vrolijk hun ding.

 

Filtratiesnelheid?

 

Ja, vis is op een of andere manier zo giftig dat de nieren overschakelen op hyperfiltratie, een soort van stressige turbostand. Hyperfiltratie is niet schadelijk wanneer het heel af en toe voorkomt. Maar vandaag de dag eten we zulke grote hoeveelheden vis en vlees, waardoor de nieren in chronische stress verkeren.

 

 

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard observeerden meer dan tien jaar lang het dieet en de nierfunctie van duizenden gezonde vrouwen.

Resultaat?

3 belangrijke kenmerken in het dieet: dierlijke eiwitten, dierlijk vet en dierlijk cholesterol werden in verband gebracht met een verminderde nierfunctie.

 

Kijk, wat wij als mensen eten heeft het grootste gedeelte van onze geschiedenis vooral bestaan uit fruit en planten. De meeste moderne diëten bevatten dit nauwelijks nog.

De overstap van een plant-aardig naar een dier-lijk dieet kan de snelle stijging van nierziekten verklaren.

 

Maar het leuke is: de overstap van een lijken dieet naar een aardig dieet is bewezen effectief voor de gezondheid van je nieren (als ook je lever, hart, alvleesklier, hersenen, spieren, prostaat, longen en borsten).

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven