Wat gebeurt er als zwangere vrouwen meer dierlijke eiwitten eten?
Om deze vraag te beantwoorden ging ik op onderzoek uit en ik vond een studie die mij echt shockeerde.
In een gerandomiseerde gecontroleerde studie onder zwangere vrouwen in een arme wijk in the USA werd aangenomen dat de vrouwen door de armoede te weinig eiwitten binnen zouden krijgen.
Natuurlijk was het dieet helemaal niet te laag in eiwitten.
Te weinig eiwitten binnenkrijgen is met ieder dieet bijna onmogelijk.
A fijn.
De onderzoekers verdeelde de zwangere vrouwen in drie groepen.
Groep 1 kreeg 40 gram dierlijk eiwit extra per dag.
Groep 2 kreeg 6 gram extra dierlijke eiwit per dag.
De controlegroep kreeg geen extra eiwitten aangereikt.
Ga nu even goed zitten.
In de eiwitrijke groep veel meer vroeggeboortes, veel meer neonatale sterfgevallen en veel meer groeiachterstand bij de baby’s die het overleefde.
Als klap op de vuurpijl kwam naar vore dat als de moeder tijdens de zwangerschap dierlijke eiwitten eet de kans dat haar kinderen later overgewicht, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk ontwikkelen veel hoger.
Hoe dit kan?
Een half uur na het eten van dierlijke eiwitten verdubbelen de stresshormonen in je lijf.
Hoe dichterbij de optimale hoeveelheid eiwitten je zit en hoe fruitiger en plantaardiger die eiwitten zijn, hoe minder stress.
Sterker nog, na een helemaal win-win maaltijd daalt de hoeveelheid stress in je lijf!
Een stress bij de moeder is…. Blijkbaar niet zo fijn voor de baby.
Meer lezen over eiwitten? Bestel hier de eiwitleugen.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Blumfield et al., High-protein diets during pregnancy: healthful or harmful for offspring? Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):993-5.
Maslova et al., Maternal protein intake during pregnancy and offspring overweight 20 y later. Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1139-48.
Shiell et al., High-meat, low-carbohydrate diet in pregnancy: relation to adult blood pressure in the offspring. Hypertension. 2001 Dec 1;38(6):1282-8.
Herrick et al., Maternal consumption of a high-meat, low-carbohydrate diet in late pregnancy: relation to adult cortisol concentrations in the offspring. J Clin Endocrinol Metab. 2003 Aug;88(8):3554-60.
Roseboom et al., The next generation of disease risk: are the effects of prenatal nutrition transmitted across generations? Evidence from animal and human studies. Placenta. 2012 Nov;33 Suppl 2:e40-4.
Slag et al., Meal stimulation of cortisol secretion: a protein induced effect. Metabolism. 1981 Nov;30(11):1104-8.