“Janneke, door vlees te eten en gebruik te maken van vuur is ons brein toch juist groter en slimmer geworden?”
Kijk, ik was er niet bij, maar ik zie onderzoeken voorbij komen waar juist beweerd wordt dat ons brein krimpt.
En iets in mij vindt dat logisch klinken… Waarom?
Heterocyclische aminen (HCA’s) zijn chemicaliën die worden gevormd in dierlijk eiwit wat op hoge temperatuur of boven open vuur wordt gebakken. HCA’s worden in verband gebracht met vele soorten kankers omdat ze veel oxidatieve stress veroorzaken.
En vooral de hersenen zijn bijzonder kwetsbaar voor aanvallen door vrije radicalen (oxidatieve stress) vanwege het hoge vetgehalte en de hoge metabolische activiteit.
Je wilt niet dat je hersenen vies worden. Dierlijke eiwitten rauw eten dan maar?
Ons maagzuur lijkt niet sterk genoeg om de schadelijke bacteriën in/op rauwe dierlijke producten af te breken. In Europa krijgen 44 mensen per minuut voedselvergiftiging door onvoldoende verhitte dierlijke producten. Hierdoor worden in Europa 23 miljoen mensen per jaar ziek en sterven er 4,2 miljoen mensen vroegtijdig onnodig.
Kijk, ook jouw brein kan maar op 1 ding functioneren: suiker. Nooit te vinden in dierlijke producten. Altijd in fruit en planten.
Je hersenen zijn dus dol op de top 5. Fruit is de ultieme brandstof.
Bladgroen bevat het favoriete brein antioxidant luteïne. 50 gram boerenkool bevat bijvoorbeeld 50x meer luteïne dan een omelet met 50 eieren. Niet gek dat mensen met veel luteïne in het bloed cognitief beter scoren, beter zicht hebben en minder te maken hebben met dementie.
Ik zou eens even 5 minuten bij de kassa gaan staan en winkelmandjes observeren. Is het dan niet logisch dat ons brein steeds kleiner wordt?
Meer over ons brein in het nieuwste boek de Eiwitleugen.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke