Aan de samenstelling van je darmflora kunnen we eigenlijk al zien hoe het met je gaat.
Mis je bepaalde bacteriën dan neemt de kans op bepaalde ziekten direct toe.
Okay, helder, hoe kun je darmflora zelf positief veranderen?
Allereerst even hoe je je darmen niet vrolijk maakt: door dierlijke vetten en eiwitten te eten.
Nou snap ik dat je niet bewust en kwaadwillig zalm, biefstuk en magere kwark bent gaan eten, maar dat je dat hebt gedaan met de beste bedoelingen.
Toch zien we terug dat mensen met dierlijke producten in hun dieet direct een mindere kwaliteit microbiële samenstelling hebben.
Okay, hoe snel kun je die samenstelling verbeteren?
In een onderzoek, zonder geraffineerde suikers, kreeg de ene groep een onbewerkt dierlijk dieet en de andere groep een onbewerkt plantaardig dieet.
Dus beide groepen aten veel groente en fruit maar de vegans kregen bonen en linzen en de andere groep kreeg vis, vlees, kaas en eieren.
Oftewel de battle tussen wat de meeste mensen gezond plantaardige en een gezond dierlijk /paleo/oer dieet zouden noemen.
Na slechts één dag dierlijke voeding was er direct een significante verandering van de darmbacteriën.
Dat je darmen zich zo flexibel opstellen is op de korte termijn voor je ‘overleven’ natuurlijk hartstikke functioneel. Adaptiviteit, oftewel je snel kunnen aanpassen is een belangrijk kenmerk van gezondheid.
Hoe relaxed dat je na een dagje junkfood niet DIRECT doodziek wordt…
Maar overleven is natuurlijk iets anders dan leven op de toppen van je kunnen.
Een darmflora wat gevoed wordt met veel fruit en planten produceert veel meer korteketenvetzuren die je helpen ontstekingen en kanker te onderdrukken dan wanneer je de darmen voedt met dierlijke voeding.
Dierlijke producten voeden juist bacteriën die de ontwikkeling van darm- en leverkanker stimuleren.
Dus sterf je van de honger en kun je écht alleen overleven door iets dierlijke te eten, tsja… Maar woon je in Nederland en kun je vrijuit kiezen in de royaal gevulde supermarkten, kies dan slim en win-win ;-)!
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
Reply op dit bericht en laat mij weten hoe vaak jij moet vegen.
Is dat vaker dan 1x dan weet je dat je aan de bak moet en dat je nog lang niet het maximale uit jezelf en je gezondheid haalt.
Neem snel contact met me op!
Veel liefs en vrolijke groet, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
E Magee. A nutritional component to inflammatory bowel disease: the contribution of meat to fecal sulfide excretion. Nutrition. 1999 Mar;15(3):244-6.
M S Attene-Ramos, E D Wagner, H R Gaskins, M J Plewa. Hydrogen sulfide induces direct radical-associated DNA damage. Mol Cancer Res. 2007 May;5(5):455-9. Epub 2007 May 2.
G D Wu, J Chen, C Hoffmann, K Bittinger, Y Y Chen, S A Keilbaugh, M Bewtra, and more. Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes. Science. 2011 Oct 7; 334(6052): 105–108.
K M Tuohy, L Conterno, M Gasperotti, R Viola. Up-regulating the human intestinal microbiome using whole plant foods, polyphenols, and/or fiber. J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):8776-82.
L A David, C F Maurice, R N Carmody, D B Gootenberg, J E Button, B E Wolfe, A V Ling, A S Devlin, Y Varma, M A Fischbach, S B Biddinger, R J Dutton, P J Turnbaugh. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014 Jan 23;505(7484):559-63.
P Louis, G L Hold, H J Flint. The gut microbiota, bacterial metabolites and colorectal cancer. Nat Rev Microbiol. 2014 Oct;12(10):661-72.
Bestel het boek via deze site of via deze link.