Hoe slecht zijn bananen?! We verspillen liters kerosine om die dingen hier te krijgen! “Janneke, eet gewoon even normaal een broodje kaas ofzo?!”

Yes people: How bad are banana’s?

Inderdaad, we kunnen beter van zonlicht gaan leven. Ganga Hoogendoorn kan je hiermee begeleiden. Of lees het boek van Jasmuheen over #pranaliving.

Ik ben daar niet aan toe dus haal ik mijn energie uit indirect zonlicht: fruit en andere planten.

Dat voedingspatroon is verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen en heeft impact op de natuur. Het kan dus iets efficiënter…

Hoe zit dat?

De impact van wat wij eten is bijna niet zichtbaar maar zit verborgen in vier processen:

  • 45% = Verbouwen = de productie = alles wat er op het land en de boerderij gebeurt.
  • 28% = Bewerking = alles wat nodig is om bijvoorbeeld van een graankorrel een brood te maken.
  • 7% = Verpakking = alles wat eten vers houdt en het geschikt maakt om het te vervoeren. Denk aan blik (meest belastend), glas, plastic, papier en karton (minst belastend).
  • 19% = Transport = dit is de afstand die alle verschillende producten en ingrediënten afleggen om vervolgens op ons bord te belanden.

Grappig toch dat we eindeloos lullen over plastic…  We kunnen het dus beter hebben over hoe iets verbouwd, verwerkt en wordt vervoerd

Het verbouwen en laten groeien van voedsel zijn verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de voedselvoetafdruk. Voor de productie is energie nodig en daar waar energie nodig is wordt de aarde belast. Veel daarvan zien we niet maar de volgende verborgen punten komen erbij kijken als je eten wordt verbouwd:

  • Het gebruik en de fabricage van tractoren en andere grote landbouwmachines.
  • Grofweg 1% (!) van het wereldwijde energieverbruik gaat op aan het maken van kunstmest en pesticides. Excuses voor de uitroeptekens, maar dit is toch shocking?
  • Het verwarmen en koelen van de stallen, legbatterijen en andere dierenverblijven.
  • Dieren stoten methaan uit. Onderzoekers komen er steeds meer achter dat een kilo methaan veel schadelijker is dan een kilo CO2. Sommige berekeningen laten zien dat een ton methaan hetzelfde broeikaseffect heeft als 25 ton CO2. Echter, andere wetenschappers zeggen dat het 1 op 90 is! Ter vergelijking: een volwassen melkkoe stoot jaarlijks net zoveel aan methaan uit als een auto die jaarlijks 25.000 – 90.000 kilometer rijdt aan CO2-uitstoot. Bizar toch?!
  • Bossen en natuurgebieden nemen heel veel CO2 op. Als deze stukken aarde worden omgeploegd tot landbouwgrond kunnen ze minder opnemen en stoten ze meer uit.

 

Voor de aarde zou het dus fijner zijn als we zo veel mogelijk calorieën halen uit voeding wat zo natuurlijk mogelijk groeit, niet wordt bewerkt en verpakt en de minste kilometers op zo’n traag mogelijke manier aflegt.

Wat?! Ja, na lang rekenen, wikken en wegen komt per saldo paradoxaal genoeg fruit uit iedere berekening als iets wat onwijs gezond is en het minst belastend voor de aarde.

Met fruit pak je de meeste voedingsstoffen voor de minste belasting op de aarde

Fruit is dus geweldig als je wil eten met de minste impact op de natuur. Voor maar een paar gram CO2 krijg je kwalitatieve calorieën, superveel vitamines, mineralen en voedingsvezels.

De drie belangrijkste redenen waarom fruit in een dieet past wat zo min mogelijk impact op de natuur heeft:

  • Fruit in iets zuidelijkere landen worden gekweekt in natuurlijk zonlicht – er is kunstmatig licht of warmte nodig.
  • Het blijft goed te eten ondanks dat het soms duizenden kilometers van de eindgebruiker wordt geteeld.
  • Er is nauwelijks verpakking en geen bewerking nodig want het product is ready to eat.

Tuurlijk is het rondom fruit en andere planten ook niet allemaal rozengeur en maneschijn maar vergelijken met bewerkt (dierlijk) voedsel, zoals een broodje kaas, is het hemel op aarde

Welke bananen wel echt slecht zijn? Die we laten verrotten in de fruitschaal en weggooien. Vries ze dus tijdig in om er later overheerlijk nice-cream van te maken.

Check op milieucentraal.nl hoe het met jouw lievelingsfruit zit.

WAT KUN JIJ DOEN?

Keep in mind: jouw keuzes hebben onwijs veel impact en maken verschil! Iedere euro die jij uitgeeft creëert de wereld die jij graag ziet. Hoe creëer je een win-win?

  • Eet zo min mogelijk dierlijke producten. Met een veganistisch eetpatroon verlaag je je voedselvoetafdruk en het indirecte watergebruik significant.
  • Eet zo lokaal mogelijk. Hoe minder voedselkilometers hoe beter.
  • Eet zo vers mogelijk. Hoe minder bewerkt het eten is, hoe beter. Ook voor gezondheid.
  • Eet zo veel mogelijk vanuit biologische kleinschalige landbouw.
  • Eet zo min mogelijk GMO-voedsel i.v.m. de monoculturen en de grote hoeveelheid pesticiden en kunstmest die daarvoor nodig is.
  • Eet veel fruit en groenten. Deze twee voedselgroepen scoren op alle vier processen de beste cijfers en hebben daarom nauwelijks impact. Win-win.
  • Maak je (plantaardige) recepten superlekker en gezond! Als je dan toch met zijn allen aan tafel zit ;-)! #EETWINWIN

Wil je dat ik je coach?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven