Hoewel het eten van planten en groenten tegenwoordig onwijs belangrijk is, lijkt het erop dat het oorspronkelijke en natuurlijke dieet van de homo sapiens in de eerste plaats fruit is.
Onze handen, tanden, de enzymen in onze mond, de zuren in onze maag en de lengte en structuur van onze darmen, onze ogen die heel goed kleuren en diepte kunnen zien en onze natuurlijke drang naar zoet…
Alles lijkt erop te wijzen dat wij anatomisch het meest geschikt zijn voor het spotten, plukken, eten en verteren van fruit.
Fruit is ook de voedselsoort bij uitstek (samen met wat bladgroen, kruiden, kiemen, noten en zeewier) die je rauw en onbewerkt kunt eten.
En dat was handig in de tijd dat mensen nog geen vuur hadden.
Nog een aanwijzing dat fruit de belangrijkste voedingsbron voor ons als mens is?
Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine C ‘aanmaken’.
Opvallend risicootje van de natuur, want iedere cel is voor optimaal functioneren wel helemaal afhankelijk van vitamine C.
We moeten dus vitamine C via externe bronnen (oftewel: ons dieet) binnenkrijgen.
Wat zijn de enige bronnen van vitamine C? Fruit en planten.
Vis, zuivel, eieren, vlees, maar ook granen, peulvruchten en junkfood bevatten 0,0 vitamine C.
Op basis van onze verre voorouders denken we dat we destijds wel zo’n 55 milligram vitamine C per kilo lichaamsgewicht binnenkregen. Dat is al snel zo’n 4000 milligram. Logisch, want al het fruit en alle planten die we aten, waren per definitie heel rijk aan vitamine C.
Vandaag de dag krijgen mensen gemiddeld nog geen 100 milligram vitamine C binnen!
Dus nogmaals, groente en overige planten eten is onwijs belangrijk want het is ontzettend gezond.
Maar groenten en overige planten zijn ons medicijn.
Fruit is onze ultieme brandstof!
Alles hierover in het boek De Eiwitleugen te bestellen via deze link.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke