Is al het onderzoek crap?

In biomedisch onderzoek, waar het non-stop gaat over ziekte en gezondheid, mislukte maar liefst 85% van replicatie onderzoeken!

Dit wil zeggen dat 85% van de onderzoeken in tweede instantie ineens andere resultaten hadden…

Maar de grootste grap is dat onderzoekers die die kwaliteit van onderzoeken onderzochten ook allemaal weer tot andere conclusies kwamen.

Is al het onderzoek crap?

Nee.
Absoluut niet.

Een klein deel van de onderzoeksmethoden heeft veel meer bewijskracht. Ik leg dat in het boek de Eiwitleugen allemaal uit.

Dus, waar hou je aan vast als het gros van de weten-schap het eigenlijk niet zo goed weet en vooral verwarring en twijfel veroorzaakt?

En volgens mij ligt dat antwoord ten grondslag aan ieder geloof, iedere spirituele stroming en is het bij iedereen in het boerenverstand te vinden:

Geweldloosheid.
Het niet-agressieprincipe.

Een eenvoudige regel waarbij je zelf eventjes checkt of jouw keuze ten koste gaat van iets of iemand anders.

Want waar de wetenschappers er niet uitkomen wat nou waarheid is, blijkt iedereen, en op zijn minst voor zichzelf 😉 het wel altijd eens te zijn met de niet-agressie regel.

Combineer je geweldloosheid met meta-analyses en reviews dan kom je een aardig eind in de buurt van waarheid ❤️

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

BRONNEN:

Fanelli D. How many scientists fabricate and falsify research? A systematic review and meta-analysis of survey data. PLoS One. 2009 May 29;4(5):e5738. doi: 10.1371/journal.pone.0005738. PMID: 19478950; PMCID: PMC2685008.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven