Giftig ☠️
En juist daarom gezond!!!
Bladgroen, kruiden en kiemen zijn zo ontzettend gezond (ik noem ze vanaf nu: medicijn) omdat ze paradoxaal eigenlijk een beetje giftig zijn.
Dit principe noem je hormesis.
Hoe werkt dat?
Hormese of hormesis komt vanuit het Grieks en betekent: ‘prikkeling’.
Het refereert naar het fenomeen dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme bij een lage dosis juist positieve effecten kan hebben.
Oftewel: de juiste hoeveelheid groen medicijn heeft een geneeskrachtig effect, maar van een overdosering word je niet vrolijk.
En nu de grap: voor mineralen en sporenelementen geldt dat een lage dosis niet alleen gunstig maar zelfs essentieel is, terwijl een te hoge dosis de gezondheid juist schaadt.
Echter, bij te weinig prikkeling neemt het positieve effect ook weer af.
Je wil dus niet de hele dag alleen maar groente eten (tenzij je een opgeblazen buik wil en lekker veel scheten wil laten…).
Hoeveel medicijn jij wél moet nemen, verschilt per persoon.
Maar iedere dag een beetje lijkt het recept.
In tegenstelling tot fruit, wat je onbeperkt kunt eten, zijn giftige planten dus zo goed omdat het lichaam zich ertegen verweert en het de detoxificatie-eiwitten activeert.
Fruit bevat geen giftige stoffen (alkaloïden) en daarom kun je voor langere tijd grote hoeveelheden van hetzelfde fruit eten.
Bij groenten, kruiden, kiemen, zeewier en wilde planten is afwisseling en variatie daarom ietsjes belangrijker.
Dat is geen enkel probleem want er zijn wel duizenden verschillende eetbare planten.
Mede daarom ben ik zo onwijs fan van groene smoothies bowls.
Dé manier om makkelijk en ongelooflijk smakelijk optimale hoeveelheden brandstof én medicijn binnen te krijgen.
Mijn favoriet (op dit moment)
In de blender:
Minimaal 4 bananen.
1 citroen zonder schil.
50 gram spinazie OF postelein OF veldsla.
1 tak basilicum.
1 handje broccoli kiemen.
De groene smurrie giet je in een grote kom en versier je met ander lekker fruit.
Meer hierover in het boek: de Eiwitleugen te bestellen via deze link.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke