Kun je ook te veel fruit (en groente) eten?

Jazekers! Als jij maandenlang 5000 kcal aan fruit gaat eten terwijl je maar zo’n 2500 kcal nodig hebt dan sta ik niet in voor de gevolgen. Waarschijnlijk heb je meer moeite met het opeten en wegwerken van zoveel rauw, onbewerkt, zoet en sappig vers eten dan dat je er dik en ziek van wordt, maar dooreten terwijl je hele lijf protesteert en signalen geeft dat het voldoende heeft lijkt mij geen optimale samenwerking.

Maar stel je hebt 3000 kcal nodig en 2500 daarvan haal je uit fruit dan ben je juist superslim bezig.

Echt?! Met al die suikers?

De Harvard Health Letter geeft aan dat er pas problemen ontstaan als fructose en suiker wordt toegevoegd aan eten maar dat: “Het eten van fruit in elke hoeveelheid gezondheid bevorderend is“.

Kunnen we dus zo’n 20 stuks fruit per dag eten?

Uit persoonlijke ervaring zeg ik JA+!
Maar n=1, is geen. Gelukkig is het uitgebreid onderzocht.

Zo hebben ze een groep mensen iedere dag 20 porties fruit gegeven. Deze personen kregen dus gemiddeld 200 gram suiker binnen per dag, dat is dezelfde hoeveelheid suiker als in acht blikjes frisdrank! Ondanks dat ze dus ontzettend ‘veel’ suiker binnenkregen vonden de onderzoekers na drie en zes maanden juist enkel positieve effecten op het lichaamsgewicht, de bloeddruk, het cholesterolniveau en de insuline spiegels.

Helemaal zonder bijwerkingen?

Nou alle personen kregen ineens een regelmatige stoelgang en daarmee een plattere strakkere buik, veel slankere tailles en meer energie.

De grap is ook: van een zak chips, pepernoten of chocoladeletter eet je heel makkelijk veel te veel. En als het op is vraagt je lichaam eerder om meer dan dat het protesteert of zich lekker verzadigd voelt. Nee, meestal is het resultaat een combinatie van: misselijkheid, spijt, loomheid en een aanhoudend knagend hongergevoel.

De test: de volgende keer dat je ‘honguur’ hebt probeer je eens 8 bananen op te eten (net zoveel kcal als een chocolade letter of zakje pepernoten). Wedden dat de laatste stukken fruit op karakter naar binnen moeten. Je lichaam protesteert. Het heeft genoeg, het is verzadigd, je wil niet meer eten. Das fijn want dan kun je je lekker op andere dingen concentreren 🤩

Hier meer over lezen? Klik hier.

Ervaren wat dit met jouw lijf en leven kan doen? Op een gezonde verantwoorde manier (steeds meer) plantaardig eten? Klik hier. 

#EETWINWIN #SUPERSNELHERSTEL #WINWINMETHODE

 

1 gedachte over “Kun je ook te veel fruit (en groente) eten?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven