Een theorie waarom we steeds dikker worden

Een theorie waarom we steeds dikker worden is dat onze eetlust wordt bepaald door de hoeveelheid wateroplosbare vezels die er in ons dieet zit.

Miljoenen jarenlang was voedsel gelijk aan wateroplosbare vezels. Het zou dus zo kunnen zijn dat één van de fysiologische mechanismen die ons lichaam heeft ontwikkeld om onze eetlust te reguleren én ervoor te zorgen dat we in actie komen, betrekking heeft op: wateroplosbare vezels.

De poep die we nu vinden van de eerste mensen laat zien dat ze meer dan 100 gram wateroplosbare vezels per dag aten.

In onze maag en darmen zitten receptoren die detecteren of we al voldoende wateroplosbare vezels hebben binnen gekregen. Is het antwoord ja, dan stopt de eetlust. Is het antwoord nee dan blijven we dat vervelende knagende gevoel houden, ook al hebben we ruim voldoende calorieën binnen gekregen.

Wateroplosbare vezels worden in onze darmen gemetaboliseerd tot gezonde vetzuren die nauw samenwerken met onze hormoonhuishouding. In een dieet met heel veel wateroplosbare vezels krijgen je hersenen constant het hormonale signaal: we zijn veilig, er is overvloed, lach volop en ben dankbaar, je hoeft niet naarstig op zoek naar eten. Relax.

In een dieet zonder wateroplosbare vezels maakt je lijf deze hormonen niet aan maar produceert je lichaam stress hormonen: HONGER! Alles met het doel dat jij in actie komt en opzoek gaat naar fruit en groenten. Oftewel, wateroplosbare vezels.

Dit is interessant. In gebieden op de wereld waar ze nu nog steeds zo vezelrijk fruit en planten dieet eten als onze verre voorouders komen overgewicht en welvaartziekten zoals wij die kennen niet tot nauwelijks voor.

Wij Nederlanders krijgen gemiddeld zo’n 20 gram vezels waarvan een deel niet in wateroplosbaar is.

Wat als het voedsel wat je binnenkrijgt geen vezels bevat, zoals alle dierlijke en bewerkte producten, zoals bij een standaard Nederlands dieet? Dan blijven je hersenen het signaal geven dat je moet: eetuuh! Je hebt altijd honger. Constant dat knagende gevoel. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden en het is om GEK van te worden! Na het eten van 20 stukken brood met allemaal verschillende soorten beleg had ik nog steeds honger.

Vanaf het moment dat ik ging eten in overeenstemming met onze anatomie en een dieet ging hanteren VOL wateroplosbare vezels verdween dit gevoel acuut. Wat een bevrijding!

Ook zo’n win-win dieet? Klik hier.

Eerst even inlezen? Klik hier voor de boeken EET WIN-WIN & SUPERSNEL HERSTEL.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven