Mijn verhaal – waarom ik zo vaak en zo veel mogelijk in de zon ben

Sla een magazine open, kijk naar tv-reclames en je begint bijna te geloven dat de zon écht slecht voor ons is. Ja, de dreiging en ernst van kanker is reëel.

Maar de zon mijden?! Ik voel me altijd super geZONd na lekker veel tijd buiten in de zon te hebben doorgebracht! Ik grap altijd dat ik ingebouwde zonnepanelen heb en dus in de zon MOET voor energie en dat ik anders niet kan bewegen.

Ik moet ook altijd stiekem een beetje lachen om al die roeicoaches die hun roeiers op een mooie zonnige dag naar binnen sturen omdat ze niet in de zon mogen zitten. Dat terwijl wanneer je de zon op je blote blootje en in je ogen krijgt je testosteron niveaus giga pieken. Precies wat je wil als sporter. Het vergroot namelijk je kracht en snelheid en versnelt je herstel. Vraag maar aan de wielrenners uit het tijdperk van Lance Armstrong wat zij graag snoepte rondom zware fietsdagen 😉

Ik stel mezelf daarom zoveel en zo vaak mogelijk bloot aan de zon, ZONDER TE VERBRANDEN. Niet per se i.v.m. de vele wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het menselijk lichaam veel zonlicht nodig heeft, maar ook omdat ik zelf aanvoel dat dit heel erg goed voor mij is.

Niet toen ik de pil slikte trouwens. Toen kwam ik helemaal onder de uitslag te zitten. Je snapt, met die vieze snoepjes ben ik dus om meerdere redenen heel snel gestopt. Feeling is understanding.

Nogmaals: ineens te veel zon en je huid verbranden, is niet goed voor je. But keep in mind: een tekort aan zonlicht is veel ‘gevaarlijker’ dan veel zonlicht.

Gewenning is key

Doordat ik het gehele jaar door, iedere dag veel buiten ben, bouw ik met mijn huidtype 1 veel gewenning op, zonder mezelf in te hoeven smeren met chemische crèmes. De eerste dagen in Spanje is dus, i.v.m. de veel hogere zonkracht daar t.o.v. Nederland, altijd opletten. Maar na zo’n dag of drie en regelmatig even de schaduw opzoeken is er niets meer aan het handje.

Mijn ‘zonnebrandcrème’

Mijn ‘zonnebrandcrème’ is het eten van heel veel fruit, bladgroen, verse kruiden, kiemen, veel bessen, beetje zeewier en alle andere planten, noten en zaden.
Zo’n win-win dieet bestaat uit veel vocht, vitaminen en mineralen. Het hydrateert je daarmee optimaal. Ook je huid. Betere bescherming kun je niet krijgen (Piccardi et al., 2009, Boelsma et al., 2009, Sies et al., 2004).

Kleding

Geeft mijn lichaam het signaal dat het voldoende zonlicht heeft gekregen, en ik moet toch in de zon zijn, draag ik een pet en luchtige bedekkende kleding. Het is voor mij belangrijk dat mijn huid altijd kan ademen. Ik draag daarom biologisch katoen, hennep, bamboe of linnen.

Mijn zonnebril?

Die draag ik alleen wanneer het echt nodig is. Zo min mogelijk dus. Of omdat het cool staat….zelden dus ;-).

Verbrand ik toch, dan smeer ik mezelf meermaals en zeer royaal in met pure aloë-vera-gel. Geeft direct verkoeling en de volgende dag is mijn huid mooi bruin.

 

Wat betekent dit voor jou?

Ga zo vaak en zoveel mogelijk in de zon, zo bloot mogelijk en zonder zonnebril. Bijvoorbeeld op de fiets naar en van je werk zonder zonnebril, en zodra het kan met blote armen en benen. Op vrije dagen probeer je zo bloot mogelijk te genieten van de zon. Voel wat goed is en haal geen schijnveiligheid uit die dure, stinkende milieuvervuilende zonnebrandcrèmes (Haha, ja? Heb ik het lekker afgezeken? Dat was ook de bedoeling :-D). Ik zit sommige dagen dus de hele dag in de schaduw. Tsja, als vol in de zon niet goed voelt…
Plus, sport zoveel mogelijk buiten. Dat is om meerdere redenen lekker.

Moet je, i.v.m. werk of een wedstrijd, langer in de zon dan je huid aankan? Draag dan luchtige bedekkende kleding en zoek of maak schaduw.

Kortom: veel wijst erop dat de zon goed voor ons is. We hebben heel veel zonlicht nodig. Maar laat ik nogmaals heel duidelijk zijn: laat je huid niet verbranden!

Op je geZONdheid!

Het belang van zonlicht en vitamine D wordt uitgebreid behandeld in het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd. Bestel het hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven