ZONLICHT – hoe je jezelf het aller slimste beschermt (is dat met crème?!)

We hebben iedere dag zonlicht nodig. Maar verbranden wil je niet. Hoe combineer je die twee?

JOUW STRIJDPLAN:

1. Zorg dat je het gehele jaar door iedere dag veel buiten bent. Ook als de zon verscholen zit achter de wolken. Zo bouw je (ook met een lichtere huid en/of blonde/rode haren) gewenning op. Gewenning is key! Zo zorg je ervoor dat jezelf niet in hoeft te smeren met chemische crèmes.

2. Wist je trouwens dat Hawaï het eerste land is waar per 1 januari 2021 niet-bio-zonnebrandcrèmes per wet zijn verboden. Er is inmiddels zoveel bewijs dat de chemische stoffen medeverantwoordelijk zijn van het wereldwijd afsterven van koraalriffen. Wanneer je op het strand van Nieuw-Zeeland, Australië of Mexico wordt betrapt met ‘normale’ zonnebrand en je de zee in gaat, krijg je een flinke boete….en dan te bedenken dat je eigen huid ook je grootste orgaan is…mmmMm.. het zet mij aan het denken.

3. By-far de allerbeste ‘zonnebrandcrème’ is het eten van heel veel fruit, veel bladgroen, verse kruiden, kiemen, bessen en andere planten. Zo zorg je dat je huid goed is gemineraliseerd en gehydrateerd. Een goed gemineraliseerde en gehydrateerde huid blijkt in samenwerking met veel zonlicht de beste combinatie voor een optimale gezondheid van je huid [bron].

4. Geeft je lichaam het signaal dat het voldoende zonlicht heeft gekregen, en je moet toch in de zon zijn, draag dan een pet en luchtige, ademende kleding. Zoek op momenten dat de zon te fel voelt de schaduw op. Ook buiten in de schaduw is de lucht -met daarin zonlicht- vele malen gezonder voor je huid dan binnen (in de airco) bedekt onder synthetische kleding.

5. Zonnebril? Draag deze alleen, als dat voor de veiligheid in het verkeer, nodig is. Op een gegeven moment zijn je ogen helemaal gewend en heb je op sommige dagen hooguit een pet nodig. Ook op het water. Je lichaam maakt vitamine D aan als zonlicht zowel op je huid als in je ogen komt. Een zonnebril verstoort dit samenwerkingsproces en dus je gezondheid.

6. Ben je toch verbrand?! Oeps… Naja, smeer jezelf dan meermaals in met dikke lagen pure aloë-vera gel (bv. te koop bij de Ekoplaza). Geeft direct verkoeling en de volgende dag is je huid mooi bruin.

7. In de winter kan het verstandig zijn naar de zon te vluchten of tijdens je grootste maaltijd vitamine D aan te vullen met vegan vitamine D3-druppels [bron].

Vitamine D, is een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke spieren, botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Vitamine D wordt onder invloed van een combinatie van zonlicht in de ogen en de huid aangemaakt. Smeren met zonnebrandcrème en een zonnebril dragen kan dit natuurlijke proces weleens verstoren.

Kortom: veel wijst erop dat de zon heel erg goed voor ons is. Zelfs noodzakelijk. We hebben het gehele jaar heel veel zonlicht nodig. Laat je huid niet verbranden! Forceer niets. Geniet op hete dagen van de zon zolang je er ook echt van kunt genieten en ga verder zo vaak en zoveel mogelijk naar buiten (in de schaduw).

BRONNEN:
Piccardi et al. Nutrition and nutritional supplementation: Impact on skin health and beauty. Dermatoendocrinol. 2009

Sies et al. Nutritional protection against skin damage from sunlight. Annu Rev Nutr. 2004

Mulligan et al. Taking vitamin D with the largest meal improves absorption and results 
in higher serum levels of 25-hydroxyvitamin D. J Bone Miner Res. 2010;25(4):928–30.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven