Of we fit en vitaal zijn is toch gewoon afhankelijk van onze genen?

Sommige onderzoekers gaan ver en beweren dat zelfs in slechts 10% van de gevallen genen misschien de oorzaak zijn van ziekten (bron). Confronterende getallen.

 

We dachten lang dat genen de cellen aanstuurden en vervolgens het weefsel en de organen.

 

Inmiddels weten we dat onze cellen ook weer onze genen aansturen. Uiteindelijk is het een combinatie van beide en doet iedereen natuurlijk zijn uiterste best met de kennis, ervaringen en middelen die hij of zij tot zijn of haar beschikking heeft.

 

 

We hebben namelijk niet alles in de hand

In ons moderne leven komen we dagelijks met zo’n 70.000 giftige chemicaliën in aanraking. Het zijn exogene gifstoffen: gifstoffen van buitenaf, die we via onze ademhaling en via ons huid binnenkrijgen. Via shampoo, deodorant, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen, synthetische kleding, make-up, parfum, ‘verzorgings’producten, gebakken vlees, vis, zuivel, eieren en tandpasta. Voor een aantal andere wellicht schadelijke factoren; uitlaatgassen, wifi, 3G, 4G, kunnen we ons zelfs nauwelijks afsluiten.

 

Maar we worden toch steeds ouder? Nee. We sterven gemiddeld minder jong. Veel meer baby’s, kinderen tot 3 jaar, jonge moeders en mensen rond de 65 overleven tegenwoordig dankzij medische ingrepen en operaties.

 

Wat veel interessanter is voor nu, en wat je wel in de hand hebt

Wat veel interessanter is voor nu, en wat je wel in de hand hebt, is jouw manier van leven: eten drinken, bewegen, zonlicht en je denken kan genen een soort van aan- en uitzetten.

 

Genen worden daarom ook wel vergeleken met diamanten: afhankelijk vanaf welke kant je het licht erop schijnt, bepaalt welke kleur eraf komt. Sommigen onderzoeken wijzer er zelfs op dat de voedingsstoffen uit een volwaardig fruit en planten dieet slechte genen zelfs inactief kunnen houden. Oftewel, je bent niet per se een gevangene van je genetische erfenis. Jouw cellen bevatten, misschien genen voor [[…vul hier iets naars in…]] maar die genen kunnen je leven lang in je aanwezig zijn zonder dat je daar ook maar iets van merkt [bron]. Genen moeten worden aangezet om te functioneren en daarom zijn jouw dagelijkse keuzes zo belangrijk. Of zoals Esselstyn het altijd zegt. “Genetics loads the gun, lifestyle pulls the trigger”.

 

Zondagmiddag 23 februari organiseren we weer een workshop (meer) plantaardig eten. Check hier voor meer informatie.

 

Lees ook de boeken EET WIN-WIN & SUPERSNELHERSTEL. En ontrafel het geheim van die paar % die het lukt om energiek, slank en vrolijk door het leven te gaan.

 

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

 

 

 

BRONNEN:

 

  • Willet WC. Balancing life-style and genomics research for disease prevention. Science. 2002
  • Wahls TL. The seventy percent solution. J Gen Intern Med. 2011

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven