Olie over de salade?
Langzaam krijgen we weer meer zin in salades.
Bij de meeste mensen gaat daar ook iets van olie over.
Niet bij de mensen die de win-win methode omarmen.
Waarom niet?
Kijk wat er gebeurt: een door de Natuur perfect ontworpen voedingsmiddel (bijvoorbeeld een olijf) ondergaat een zwaar bewerkingsproces zodat er een 100% vet product overblijft.
Olijfolie bestaat uit: 1 macronutriënt en 1 vitamine. That’s all.
Bij de win-win methode krijg je voor een optimale gezondheid die hele kleine hoeveelheid vetten zoveel mogelijk binnen vanuit vette fruitsoorten (bijvoorbeeld avocado), bladgroen, onbewerkte noten, zaden, pitten en andere verse planten.
Op deze manier krijg je de vetten in hun natuurlijk context binnen in de optimale deal. Samen met de zo belangrijke: vezels, vitaminen en mineralen.
Olijfolie is door dat zware bewerkingsproces (ook al gaan er heel veel andere verhalen de ronde) een zogenaamde: lege calorie.
Door het raffinageproces zijn er geen cruciale voedingsstoffen meer aanwezig in het eindproduct.
Offcourse, the dose makes the poison, maar onderzoeken tonen keer op keer aan, hoe minder olie in je dieet, hoe gezonder tot op zeer hoge leeftijd.
Het mediterrane fruit- en plantendieet is dus ook niet zo heilzaam dankzij de olijfolie, maar ondanks de olijfolie.
Waarom je misschien dikker bent dan je graag zou willen?
En wat olie daarmee te maken heeft?
Je leest het morgen.
But keep in mind: In je maag zitten geen receptoren voor lege calorieën.
Je lichaam kan lastig aangeven of je wel/niet verzadigd bent.
Heb je je wel eens helemaal voldaan en verzadigd gevoeld na het leegeten van een zak chips?
Terwijl er na een kilo salade geen hap meer bij kan…
Hoe het zit met omega-3 en omega-6 vetzuren?
Hoeveel en in welke verhouding je vet en bepaalde vetzuren nodig hebt?
Het wordt uitgebreid behandeld in het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd.
Bestel het boek EET WIN-WIN hier.
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
Bronnen:
Jakulj et al., A high-fat meal increases cardiovascular reactivity to psychological stress in healthy young adults. J Nutr. 2007 Apr;137(4):935-9.
Cortés et al., Acute effects of high-fat meals enriched with walnuts or olive oil on postprandial endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2006 Oct 17;48(8):1666-71. Epub 2006 Sep 26.
Damasceno et al., Crossover study of diets enriched with virgin olive oil, walnuts or almonds. Effects on lipids and other cardiovascular risk markers. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jun;21 Suppl 1:S14-20.
Schwingshackl et al., Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Cancer. 2014 Oct 15;135(8):1884-97.
Estruch et al., Towards an even healthier Mediterranean diet. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Dec;23(12):1163-6.
Perona et al., The role of virgin olive oil components in the modulation of endothelial function. J Nutr Biochem. 2006 Jul;17(7):429-45.
Bibbins-Domingo et al., Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010 Feb 18;362(7):590-9.
Appel et al., Compelling evidence for public health action to reduce salt intake. N Engl J Med. 2010 Feb 18;362(7):650-2.
Trichopoulou et al., Definitions and potential health benefits of the Mediterranean diet: views from experts around the world. BMC Med. 2014 Jul 24;12:112.