Sterke botten

Of een levenslang veganistisch dieet een negatief effect heeft op de gezondheid van de botten, is een omstreden kwestie.

 

Gelukkig heeft een grote groep oude en soms levenslange veganistische boeddhisten zich laten lenen om dit te onderzoeken.

 

Conclusie: hoewel de veganisten een lagere calcium- én eiwitinname hadden dan de diereneters, was de botmineraaldichtheid net zo gezond als van de diereneters!

 

Dat kan verklaard worden omdat mensen die meer voedsel eten dat rijk is aan fytaten een grotere mineraaldichtheid in hun botten hebben, minder botafbraak en minder last hebben van heupfacturen.

 

Fytaten, stoffen die je uitsluitend vindt in planten, lijken de botten te beschermen op een manier die vergelijkbaar is met medicijnen tegen osteoporose maar dan zonder vervelende bijwerking.

 

Een meta-analyse concludeert dat zuivel geen bescherming biedt tegen heupfracturen. Uit een recente cohortstudie onder 100.000 mannen en vrouwen, die bijna 20 jaar zijn gevolgd, komt naar voren dat zuivel juist een groter risico geeft op botbreuken.

 

 

De theorie dat dierlijke eiwitten (waaronder zuivel) zuurvormend zijn en dat het calcium in je botten wordt gebruikt om dit zuur te bufferen lijkt niet helemaal waterdicht. Hoe dat precies zit leg ik uit in het boek DE EIWITLEUGEN, binnenkort te bestellen.

 

Kijk, bij de meeste mensen wordt naarmate dat ze ouder worden hun bloed zuurder omdat de nierfunctie verslechtert. Wat laat de nierfunctie verslechteren? Dierlijke eiwitten (tot in detail besproken in DE EIWITLEUGEN).

 

Het ‘opeten’ van spieren lijkt inderdaad een logische reactie te zijn op het eten van dierlijke producten. Het lichaam maakt glutamine uit de vrijgekomen aminozuren wat wordt gebruikt om overtollige zuur (amoniak) te bufferen. En inderdaad, uit een studie blijkt dat hoe meer fruit en groen je als 65-plussers eet, hoe beter spiermassa behouden blijft. En zonder een gezonde portie spiermassa is de kans op botbreuken veel groter.

 

Ook opvallend is dat Nederland hoog staat in de wereldranglijst wat betreft calcium, zuivel- en eiwitconsumptie. Dan zou je toch verwachten dat er hier bijna geen botontkalking voor zou moeten komen. Het tegendeel is waar… Kosten? Zo’n 500 miljoen per jaar.

 

Ook opvallend is dat met een overschot aan calcium in het dieet het lichaam stopt met het maken van calcitriol (vitamine D). Terwijl de combinatie zonlicht, rennen en krachttrainen juist cruciaal lijkt voor gezonde botten.

 

 

Een veganistisch dieet in combinatie met veel zonlicht en beweging lijkt al snel gezonder dan een dieet met dierlijke producten, desalniettemin kun je als veganist ontzettend ongezond leven door vooral junkfood te eten, veel binnen te blijven en weinig te bewegen.

 

Vrolijke groet, Janneke

 

De puntjes gaan op de i voor het boek de EIWITLEUGEN. Heb je SUPERSNELHERSTEL en EET WIN-WIN al gelezen? De EIWITLEUGEN is het logische vervolg op deze twee boeken. Je bestelt ze hier.

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven