Op een of andere manier is vis geen vlees…
Veel mensen die stoppen met het eten van vlees, blijven wél vis eten.
Dat is eigenlijk een beetje gek.
Vis is het aller ongezondste dierlijke product wat je kunt eten.
Vis eten gaat gepaard met het allermeeste dierenleed.
Plus.
Vis eten is een grote bedreiging voor de gezondheid van de aarde.
Ik snap heel goed dat jij misschien precies het tegenovergestelde denkt (of hebt gedacht).
Niet gek, er wordt flink geld tegenaan gepompt om de fabeltjes (goed, gezond, duurzaam) rondom vis in leven te houden.
Maar we gaan eventjes wat getallen op een rijtje zetten.
Bijna 50% van alle vis die gegeten wordt is kweekvis.
Nu komt het schokkende:
Oxford University kwam tot de ontdekking dat kweekvis per kilo product (450 gram methaan per kilo spiervezel) meer broeikasgassen kan uitstoten dan een koe (400 gram methaan per kilo spiervezel).
Die kweekvijvers zijn meestal gelegen aan de kust.
De ecosystemen aan deze kusten, bestaande uit mangrovebossen, algen en wieren, nemen per hectare bijna 3x zoveel CO2 op als planten en bomen op het land.
Maar door de kwekerijen en de bizarre hoeveelheden poep en antibiotica blijft er vaak niets van die ‘kust-bossen’ over.
Ja, een vieze dorre boel wat niet meer in staat is om CO2 op te nemen.
En hoe zit het dan met wilde vis?
De poep van wilde vis is juist weer super belangrijk.
Dat bindt zich aan CO2 en daalt vervolgens diep af naar de bodem om daar nooit meer vandaan te komen.
Net zoals ook de skeletten van vissen CO2 binden en afdalen naar de bodem.
Een walvissen skelet slaat net zoveel CO2 op als 1500 bomen.
Dus:
Kweekvis? Beter niet eten. Ongezond, veel dierenleed en superslecht voor de natuur.
Wilde vis? Ook beter niet eten. Ongezond, veel dierenleed en superslecht voor de natuur.
Laat je mij weten welke ‘nep’ vis je allemaal al hebt geprobeerd en van welke je fan bent?
Deze week is daar onwijs geschikt voor!
Let me know.
Wil je meer hierover lezen? Klik hier.
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS