Ik moet dan altijd (hoofdschuddend) lachen.
Als werkgevers hun eigen personeel, met de beste bedoelingen uiteraard, op verjaardagen, feestjes, feestdagen of zelfs iedere lunch(!) vergiftigen met troep die dik en ziek maakt.
Waarom?
Het is verlies-verlies-verlies.
Slecht voor ‘je mensen’.
Natuurlijk super slecht voor de dieren en de aarde.
Maar links- en rechtsom super slecht voor ‘de business’.
Ik vind het überhaupt opvallend dat we feestelijke en vrolijke aangelegenheden vaak aangrijpen om ons te bezatten met troep. Met vergif. Met een regelrecht strafkamp voor het lijf.
A fijn, ik dwaal af…
Kijk, ik roeptoeter het al jaren: gezondere werknemers zijn productiever, maken een hoop minder (ziekte) kosten en zijn dus winstgevender. Win-win-win-win.
Geef ze dus volop gratis fruit en bied alleen de lekkerste plantaardige maaltijden aan.
Ze gaan een weekje piepen en zeuren en daarna is het pure winst voor iedereen.
Maar hebben we voor deze claims ook wat meer onderbouwd bewijs?
Een groot verzekeringskantoor was bereid de proef op de som te nemen.
Een groep werknemers met overgewicht en diabetes werd aangemoedigd om een gezond plantaardig dieet te volgen.
Ze mochten zoveel en zo vaak eten als gewenst als ze maar niets veranderden qua beweging.
De bedrijfskantine zette dagelijks de lekkerste plant-power op het menu.
Ondanks ‘alle regels’, was de experimentele groep na 5 maanden super tevreden over het nieuwe dieet.
Maar, was het ook een win voor de business?
Ja, de arbeidsproductiviteit was door de toegenomen gezondheid van de werknemers meetbaar verbetert!
Geïnspireerd door dit succes is dit onderzoek op grote schaal herhaald.
Vergelijkbare resultaten.
Waar ik nou extra vrolijk van word?
Significante afname van: depressiviteit, angsten en vermoeidheid.
Wil je dat ik voor jouw kantoor of bedrijf een lezing/training geef?
Neem contact op!
Vrolijke groet, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Katcher et al., A worksite vegan nutrition program is well-accepted and improves health-related quality of life and work productivity. Ann Nutr Metab. 2010;56(4):245–52.
Mishra et al., A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study. Eur J Clin Nutr. 2013;67(7):718–24.
Gomez-Pinilla et al., Natural mood foods: the actions of polyphenols against
psychiatric and cognitive disorders. Nutr Neurosci. 2012;15(3):127–33.
Meyer et al., Elevated monoamine oxidase A levels in the brain: an explanation for the monoamine imbalance of major depression. Arch Gen Psychiatry. 2006; 63(11):1209–16.