Waarom ik veel praat over vrolijkheid

Het win-win dieet maakt opvallend vrolijk.

 

Vrolijk. Weerbaar. Veerkrachtig. Emotioneel stabiel.

 

Dat ervaar ik niet alleen zelf, ik zie het non-stop terug bij de mensen die ook de win-win methode implementeren.

Toeval?

Nou, het blijkt ook iedere keer uit de betere onderzoeken.

 

Waar de massa denkt dat ons brein functioneert op vet.

Kan het brein alleen vrolijk functioneren op suiker.

 

Met grote voorkeur voor de essentiële suikers in fruit.

En grote afkeer voor te veel vet en al helemaal dierlijke vetten.

 

Met een plantaardig dieet, eet je al snel meer fruit en minder (dierlijk) vet.
Vegans, zo blijkt uit onderzoek, ervaren significant minder negatieve emoties dan mensen met dierlijke producten in het dieet.

 

 

Kijk, dit is natuurlijk niet gek.

Zonder dierlijke producten in je dieet ben je al heel snel heel veel gezonder.

Gezond zijn maakt je indirect gelukkig.

 

Ik bedoel, het scheelt nogal wat dat je ineens van je suikerziekte, aambeien, bloeddruk medicatie, cholesterolverlagers, maagzuur en/of laxeermiddelen verlost bent.

 

Maar ook direct, krijg je met een fruitig-dieet de stof arachidonzuur (tenzij je heel veel pinda’s of pindakaas gaat eten) niet binnen die je brein eigenlijk een beetje laat ontsteken.

We kunnen arachidonzuur stiekem wel het depressie-stofje noemen.

 

Arachidonzuur vinden we vooral in dierlijke producten.

 

Kijk, een ontsteking is niet perse slecht.

Je hebt het bijvoorbeeld nodig om een infecte op te lossen en sterker te worden na een training.

Je lijf maakt dan arachidonzuur precies in de juiste hoeveelheid aan.

 

Krijg je ineens extra arachidonzuur binnen vanuit dierlijke producten dan is het al snel te veel en raakt je innerlijke balans verstoord.

 

En idd, mensen met een hoger arachidonzuurgehalte in hun bloed zijn veel vaker (ernstig) depressief.

 

Vooral kip en ei blijken boosdoeners.

Op de voet gevolgd door rundvlees, varkensvlees en vis.

 

Groente en fruit?

Waar dierlijke producten je depressiever lijken te maken, maken fruit en groen juist vrolijk. Er wordt al verschil waargenomen na 2 weken win-win dieet. Lees er snel meer over in mijn boeken, bestel ze hier!

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

BRONNEN:

 

Johnston CS. Restriction of meat, fish, and poultry in omnivores improves mood: a pilot randomized controlled trial. Nutr J. 2012;11:9.

 

Beezhold et al., Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in Seventh Day Adventist adults. Nutr J. 2010;9:26.

 

Beezhold et al., Restriction of flesh foods in omnivores improves mood: a pilot randomized controlled trial. American Public Health Association Annual Conference, November 7–11, 2009. Philadelphia, PA.

 

Katcher et al., A worksite vegan nutrition program is well-accepted and improves health-related quality of life and work productivity. Ann Nutr Metab. 2010;56(4):245–52.

 

Fisher et al., The effect of vegetarian diets on plasma lipid and platelet levels. Arch Intern Med. 1986;146(6):1193–7.

 

Vaz et al., Omega-6 fatty acids and greater likelihood of suicide risk and major depression in early pregnancy. J Affect Disord. 2014;152–154:76–82.

 

National Cancer Institute. Table 4: Food Sources of Arachidonic Acid. http://appliedre- search.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table4.html. Modified October 18,

  1. Accessed March 11, 2015.

 

Hirota et al., Low-dose arachidonic acid intake increases erythrocytes and plasma arachidonic acid in young women. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010;83(2):83–8.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven