Onderzoek doen naar voeding is ingewikkeld. Wil je iets zeggen over een bepaalde voedingsstof, dan moet je dat stofje uit de context van het voedsel halen en het voedsel lostrekken uit het voedingspatroon en het voedingspatroon uit iemands levensstijl.
Pas als je een enkel stofje kan isoleren, kun je iets zeggen over de mogelijke invloed van dat enkele stofje. Echter, een simpele walnoot bijvoorbeeld blijkt al een magische wildernis van chemische bestandsdelen, die waanzinnig gecompliceerd is om te analyseren. Het is daarom nog steeds een mysterie hoe al deze stofjes met elkaar interacteren en verbinden.
We eten geen voedingsstoffen. Maar maaltijden.
Toch probeert een wetenschapper op een mechanische manier naar de complexiteit van voeding en de mens te kijken om vervolgens iets nuttigs te zeggen over hoe die twee complexe dingen met elkaar samenwerken en interacteren.
Dat is ingewikkeld, want zulke onderzoeken hebben al snel oneindig veel variabelen. Daarbij is het de vraag hoeveel wij er als ambitieuze mensen daadwerkelijk aan hebben, want geen enkel stofje staat in natuurlijke voeding op zichzelf. Een enkel stofje is meestal alleen werkzaam als juiste hoeveelheden van andere stofjes in het juiste ‘klimaat’ voorhanden zijn.
Okay, even terug naar de basis:
1) Populaties met een voedingspatroon met veel dierlijk, houdbaar en bewerkt ‘eten’ zijn dikker en zieker
Dit eetpatroon bevat vlees, vis, zuivel en eieren. Daarnaast bevat dit patroon toegevoegde, vetten, zouten, suikers, e-nummers, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Junkfood.
Dit patroon begint de dag vaak met geraffineerde granen en bevat te weinig bessen, (blad)groente en ander fruit wat geen zonlicht heeft gezien afkomstig van schrale bodems.
Het is niet alleen interessant wat er vooral wel wordt gegeten in dit patroon, maar ook vooral wat er niet wordt gegeten…
Zo’n ‘vullings’patroon kan veroorzaken dat je (uiteindelijk) veel tijd en geld kwijt bent aan afvallen, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, blessures en andere ellende wat ten koste gaat van je productiviteit en prestaties. Geen win-win.
2) Populaties met een voedingspatroon rijk aan vers biologische fruit, vruchten, bladgroente, kruiden, kiemen, paddenstoelen, bloemen, wortels, knollen, noten, zaden, pitten zijn beter gevoed en minder gevuld en hierdoor fitter, sterker en gezonder. WIN-WIN! 🙂
3) Het ideale menselijke voedingspatroon bestaat niet.
We kunnen maximaal presteren op een grote variëteit van verschillende natuurlijke voedselsoorten en in een grote verscheidenheid aan natuurlijke voedingspatronen.
Don’t worry – be happy
Iedereen is uniek. De basis is hetzelfde.
Mijn win-win dieet verschilt dus per definitie van die van jou. Ik heb een ander trainings- en werkschema, een andere thuissituatie, een ander genenpakket en een andere smaak. Ik heb een andere persoonlijkheid zelfs ander keukengerei en daar tussenin zal vast ook nog heel veel anders zijn.
Mijn stukken zijn ter inspiratie. Om je te inspireren met een open-mind te kijken waar JIJ winst kunt behalen.
Eten, drinken en slapen moet je toch. Waarom zou je het dan niet zo lekker en optimaal mogelijk doen?!
Even terug naar dat holistische
Bij de win-win methode begin je dus waar je bent en eindig je iedere dag ergens anders. Je kunt alleen maar winnen.
Niet vallen en opstaan, maar staan en opvallen!
Be open-minded
Wat ik wil zeggen, smile op je kaken en met een open-mind op reis. Oja en ga voor die win-win. Dat is fantastisch!