De hele dag honger. De hele dag met eten bezig zijn

Het merendeel van de mensen die ik coach zijn mentaal en emotioneel hartstikke gezond. Opgewekt en veerkrachtig. Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de gigantische hoeveelheid wilskracht en discipline.

Afgelopen weekend won ik op het Duitse eiland Amrum,
de Amrum Challenge in de vrouwen skiff. 

Echter, na analyse van de bloedwaarden en wat ze nou eigenlijk de hele dag eten en drinken valt veel op zijn plek: het lichaam SCHREEUWT om voedingsstoffen, zonlicht en brandstof.

Een signaal van het lichaam wat in het regime van werk en gezin soms al jaren wordt onderdrukt. Om zichzelf vervolgens een slappeling te vinden, met een mentaal en emotioneel probleem, als het lichaam het een keer wint en ze zich te buiten gaan aan eten.

Anno 2019 is het merendeel van de mensen overvoerd en ondervoed tegelijkertijd. Het lichaam schreeuwt om écht eten. Om voeding. Om slaap. Om zonlicht. Om vitaminen, mineralen, cruciale suikers, aminozuren en vezels.

Samenwerken i.p.v. vechten tegen de signalen van je lichaam

Dat honger signaal van je lijf is dus niet iets om tegen te vechten. Of met ‘therapieën’ nog verder naar de achtergrond te coachen. Voor optimale gezondheid mag je ermee samenwerken.

Je lichaam pest je niet, het is bezig om je te helpen. Om je overlevingskansen te vergroten. Het probeert je iets duidelijk te maken.

Opnieuw leren samenwerken met de signalen

Vaak mogen we opnieuw leren om samen te werken met dat ‘knagende gevoel’. Met de juiste ‘tools’ is dit makkelijk en leuk. Het wordt nog eens extra makkelijk als ‘je gewoon gezond bent’.

Wanneer je jouw lichaam optimaal hebt gefaciliteerd qua brand- en voedingsstoffen herken je daarna kraakhelder het verschil tussen:

  • Ja, ik heb meer brand- en voedingsstoffen nodig.
  • Dit is ‘honger’ omdat ik een naar gevoel even lekker wil verdoven en onderdrukken.
  • Ja, dit is eten omdat de pannen leeg moeten omdat weggooien zonde is (ja, eens, maar niet handig voor optimale gezondheid).
  • Dit is het signaal dat ik vanavond vroeg op bed moet want dit ga ik niet oplossen met nóg meer salade en/of een magnum-double.

 

Wat je wil herkennen en kunnen onderscheiden:

  1. Wanneer je lichaam meer brand- en voedingsstoffen nodig heeft.
  2. Wanneer honger niet het probleem is en dus eten ook niet de oplossing.

Dat gaat ook wel eens mis. Miscommunicatie noemen we dat. Dat is helemaal geen probleem. Wél als je daardoor keihard uit shape bent en je je ondertussen al jaren ergert en een lijf hebt waarin je jezelf niet herkent. Strijd voelt. Achteraf iedere keer spijt hebt van je gemaakte keuzes. Dan is actie bevrijdend. 

En weet je, soms is het ‘honger-signaal’ een beetje van allemaal: fysiek, mentaal en emotioneel. Dit doorzien, je bewust zijn van je eigen gedrag, zonder ruis kunnen samenwerken met de signalen van je lijf is bevrijdend. Snel later heb je het lijf waar je naar verlangt. En niet alleen voor de eerste zes weken 😉

Tijdens de masterclass en coach sessies gaan we uitgebreid op in. Zo bereik je veel meer dan in jarenlang zelf aanmodderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd de agenda in de gaten. We zitten volop in het roeiseizoen maar hopelijk kan ik ook snel weer een masterclass organiseren.

Voor wie? Voor mensen die niet ziek zijn, maar wel beter willen worden.

VRIJ ZIJN WE BLIJ

Lees alvast EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd. Hier te bestellen.

VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS 

2 gedachten over “De hele dag honger. De hele dag met eten bezig zijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven