Diereneters komen niet geheel toevallig all-over-the-world als dikste uit de bus.
Dit zien we al bij kinderen.
Onderzoekers ontdekten dat kinderen op een win-win dieet niet alleen slanker zijn dan kinderen die vlees eten, maar gemiddeld ook langer.
Vleesetende kinderen vooral groot in de breedte.
Hoe sneu, want op jonge leeftijd dik zijn is de grootste risicofactor voor ziekte op latere leeftijd.
90% van de mensen die diabetes ontwikkelen zijn ook te dik.
Waarom krijgen sommige slanken mensen ook diabetes?
Kijk, de hoeveelheid vetcellen waarin jij overtollige gif en calorieën kunt opslaan staat, eenmaal volwassen, vast.
Eet je te veel dierlijke producten, en je vetcellen zitten al vol, dan overstromen je cellen als het ware.
Het vet stroomt dan terug je bloed in, waar het de signalering van insuline verstoort.
Slanke mensen die veel vet eten omdat ze veel vis, vlees, zuivel en/of eieren eten hebben net zoveel schadelijk vet in hun bloed dan mensen met overgewicht en daarom net zoveel risico op diabetes.
Veganisten hebben een opvallende 78% lager risico op diabetes dan vleeseters.
In tegenstelling tot plantaardige vetten, ontstaan er na het eten van dierlijke vetten allerlei problemen in de spiercellen.
In onderzoeken zien we keer op keer een grotere opbouw van toxische afvalstoffen zoals ceramide en diacylglycerol en vrije radicalen.
Die ontstekingen verstoren het werk van de kleine energiecentrales (mitochondria) binnenin je cellen.
Dit fenomeen staat bekend als lipotoxiciteìt.
Hoe meer lipotoxiteit in je spiercellen hoe slechter je reageert op insuline.
Maar hoe zit het dan met de gespierde vleesetende crossfit jongens en meisjes?
Speciaal voor dit onderzoek werden deze ogenschijnlijk slanke vleeseters vergeleken met slanke veganisten.
Het resultaat?
Bij de Vegans lag er significant minder vet opgeslagen in de diepe kuitspier dan bij de ogenschijnlijk net zo slanke omnivoren.
Met een plantaardig dieet reageer je daarom beter op insuline, heb je gezondere suikerspiegels, een beter insulineniveau en een significant betere werking van betacellen in de alvleesklier die insuline produceren.
Met andere woorden, met een plantaardig ben je beter in het produceren als wel in het gebruiken van insuline.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
Deel je jouw verhaal met mij?
Kloot niet langer alleen aan. Maak snel hier een afspraak voor coaching met mij!
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Evans WJ. Oxygen-carrying proteins in meat and risk of diabetes mellitus. JAMA Intern Med. 2013;173(14):1335–6.
Egnatchik RA, Leamy AK, Jacobson DA, Shiota M, Young JD. ER calcium release pro- motes mitochondrial dysfunction and hepatic cell lipotoxicity in response to palmitate overload. Mol Metab. 2014;3(5):544–53.
Estadella D, da Penha Oller do Nascimento CM, Oyama LM, Ribeiro EB, Dâmaso AR, de Piano A. Lipotoxicity: effects of dietary saturated and transfatty acids. Mediators Inflamm. 2013; 2013:137579.
Perseghin G, Scifo P, De Cobelli F, et al. Intramyocellular triglyceride content is a determinant of in vivo insulin resistance in humans: a 1H-13C nuclear magnetic resonance spec- troscopy assessment in offspring of type 2 diabetic parents. Diabetes. 1999;48(8):1600– 6.
Nolan CJ, Larter CZ. Lipotoxicity: why do saturated fatty acids cause and monounsaturates protect against it? J Gastroenterol Hepatol. 2009;24(5):703–6.
Goff LM, Bell JD, So PW, Dornhorst A, Frost GS. Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid. Eur J Clin Nutr. 2005;59(2):291–8.
Gojda J, Patková J, Jaček M, et al. Higher insulin sensitivity in vegans is not associated with higher mitochondrial density. Eur J Clin Nutr. 2013;67(12):1310–5.
Goff LM, Bell JD, So PW, Dornhorst A, Frost GS. Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid. Eur J Clin Nutr. 2005;59(2):291–8.
Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian diets and
incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis.
2013;23(4):292–9.
Nolan CJ, Larter CZ. Lipotoxicity: why do saturated fatty acids cause and monounsaturates protect against it? J Gastroenterol Hepatol. 2009;24(5):703–6.