Wel of niet een mondkapje, de kans dat je met EEN virus in aanraking komt is overal aanwezig.
Hoe zorg je ervoor dat je de kans vergroot, dat je een bezoekje van een virus niet eens merkt?
Een gerandomiseerde dubbelblind onderzoek (oftewel een studie met heel veel bewijskracht) liet opmerkelijke resultaten zien na het eten van broccoli kiemen.
Na een maaltijd met broccolikiemen ben je ongelooflijk sterk in het gezond afwimpelen van virussen mede omdat je natuurlijk ‘killercellen’ een superboost krijgen.
Maar, waar komen virussen eigenlijk vandaan?!
Ja, uuh, het is natuurlijk bijna irritant als ik dit ga schrijven maar ziektes vinden bijna altijd hun oorsprong in hoe wij met dieren omgaan.
Het merendeel van de virussen waar mensen vandaag de dag ziek van worden waren onbekend, totdat we de natuur naar onze hand probeerde te zetten. Domesticeren noemen we dat. Sinds we dat zo’n 10.000 jaar geleden zijn gaan doen zijn dierenziekten massaal overgesprongen naar de mens.
We zetten geiten in een stal en kregen tuberculose.
We gingen koeien melken en kregen de mazelen en de pokken.
We sloten varkens op en kregen kinkhoest.
We zetten kippen in een kooi en kregen tyfus.
We beroofden eenden van hun vrijheid en kregen griep.
We bemoeiden ons met de waterbuffels en kregen Lepra.
We gingen op de rug zitten van paarden en werden verkouden.
We gingen apen slachten voor de handel in junglevlees en kregen HIV.
Onze bemoeienis met het dierenrijk lijkt de natuur niet onbestraft te laten?
Misschien is het veiligste voor iedereen om het dier uit de voedselketen te halen?
Je vindt volop receptinspiratie in de boeken SUPERSNEL HERSTEL en EET WIN-WIN.
Zo zet je simpel en smakelijk de lekkerste én gezondste gerechten op tafel.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Noah, Terry L., et al. Effect of broccoli sprouts on nasal response to live attenuated influenza virus in smokers: a randomized, double-blind study. PloS one 9.6 (2014): e98671.
Müller, L., Meyer, M., Bauer, R. N., Zhou, H., Zhang, H., Jones, S., … & Jaspers, I. (2016). Effect of broccoli sprouts and live attenuated influenza virus on peripheral blood natural killer cells: a randomized, double-blind study. PloS one, 11(1), e0147742.
Woolhouse ME, Gowtage-Sequeria S. Host range and emerging and reemerging pathogens. Emerging Infect Dis. 2005;11(12):1842–7.
Epstein PR, Chivian E, Frith K. Emerging diseases threaten conservation. Environ Health Perspect. 2003;111(10):A506–7.
Espinosa de los Monteros LE, Galán JC, Gutiérrez M, et al. Allele-specific PCR method based on pncA and oxyR sequences for distinguishing Mycobacterium bovis from Mycobacterium tuberculosis: intraspecific M. bovis pncA sequence polymorphism. J Clin Microbiol. 1998;36(1): 239–42.
Esmail H, Barry CE, Young DB, Wilkinson RJ. The ongoing challenge of latent tuberculosis. Philos Trans R Soc Lond, B, Biol Sci. 2014;369(1645):20130437.
Daszak P, Cunningham AA. Emerging infectious diseases: a key role for conservation medicine. In: Aguirre AA, Ostfeld RS, Tabor GM, et al. Conservation Medicine: Ecological Health in Practice. Oxford: Oxford University Press; 2002:40–61.
McMichael AJ. Human Frontiers, Environments and Disease, Past Patterns, Uncertain Futures. Cambridge: Cambridge University Press; 2001.
Torrey EF, Yolken RH. Beasts of the Earth, Animals, Humans, and Disease. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press; 2005.
McMichael AJ. Human Frontiers, Environments and Disease, Past Patterns, Uncertain Futures. Cambridge: Cambridge University Press; 2001.
Van Heuverswyn F, Peeters M. The origins of HIV and implications for the global epidemic. Curr Infect Dis Rep. 2007;9(4):338–46.