Heeft je leeftijd invloed op je immuunsysteem?

Iedere keer dat je inademt, adem je duizenden bacteriën in en bij iedere hap eten die je neemt, kunnen daar nog eens miljoenen bijkomen. De meeste van die piepkleine bacteriën zijn compleet ongevaarlijk, maar sommigen, kunnen ernstige infectieziekten veroorzaken

 

Een infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie, schimmel, virus of parasiet, die wanneer niet aangepakt, een ontsteking kan creëren.

 

Nu even een lekkere dosis bangmakerij 😉 haha

Maar je hoeft dus niet perse in contact te komen met een ziek iemand om ziek te worden van een infectie. Er kunnen latente infecties in je lichaam leven, die wachten op een moment waarop je immuunsysteem zwak is.

 

Daarom is het leuk om, weer of geen weer, je immuunsysteem in topconditie te houden.

 

Het woord immuunsysteem komt van het Latijnse woord immunis wat onaangeraakt betekent.

 

 

Ons immuunsysteem om ons ‘onaanraakbaar’ te maken is (op het zenuwstelsel na) ons meest bijzondere orgaan. Het is nauwelijks te bevatten met wat voor bizar complex en magisch bescherm-leger we zijn gezegend.

 

Maar nu krijg ik regelmatig naar mijn hoofd, dat ik jong en gezond ben en dus…blaa blaa blaa maar verslechtert het functioneren van je immuunsysteem eigenlijk wel als je ouder wordt? Heeft leeftijd er iets mee te maken? Of verslechteren vaak gewoon onze leefgewoontes met de jaren?

 

Dus verdeelden onderzoekers een groep mensen tussen de 65 en 85 jaar random naar twee groepen. De controlegroep at minder dan drie porties fruit en groen per dag, terwijl de experimentele groep minimaal vijf porties per dag at. Toen werd er bij beide groepen wat ziektekiemen geïnjecteerd om vervolgens te kijken hoeveel antistoffen er werden aangemaakt.

 

In vergelijking tot de controlegroep, reageerden de ouderen uit de experimentele groep die meer dan 5 porties fruit en groen aten, 80% (!) beter op de ziektekiemen.

 

Gaaf toch, om te zien hoeveel invloed je dus met het eten van wat fruit en groen op het functioneren van je immuunsysteem hebt?!

 

Wil je ook graag gezonder eten, maar lukt het om een of andere vage reden steeds maar niet? Wil je ook meer rust in je hoofd en gezondheid in je lijf zodat je sterk, fit en weerbaar blijft? Vraag dan een gesprek aan #linkinbio.

 

Vrolijke groet, Janneke

DE WIN-WIN METHODE * VOOR WINNAARS * ZONDER VERLIEZERS

 

BRONNEN:

 

Whon TW, Kim MS, Roh SW, Shin NR, Lee HW, Bae JW. Metagenomic characterization of airborne viral DNA diversity in the near-surface atmosphere. J Virol. 2012;86(15):8221– 31.

 

USDA. Microbiological testing of AMS purchased meat, poultry and egg commodities. http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/ams.fetchTemplateData.do?template=TemplateA &navID=MicrobialTestingofCommodities&rightNav1=MicrobialTestingofCommodities &topNav=&leftNav=&page=FPPMicroDataReports&resultType=&acct=lsstd. Accessed March 3, 2015.

 

How does the immune system work? PubMed Health. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pub-

medhealth/PMH0010386/. Accessed March 3, 2015.

 

Gibson A, Edgar J, Neville C, et al. Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr.

2012;96(6):1429–36.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven