Zonlicht: hoe pak je wel de lusten en niet de lasten?

Zodra de zon gaat schijnen is Nederland een stuk vrolijker, gelukkiger en gezonder. Geen griep. Geen verkoudheid. Meer energie. Talloze wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit: hoge vitamine D-niveaus in het bloed kan griep en virussen met wel 90 procent verminderen.

Het tegenovergestelde is ook opvallend: in landen waar de zon weinig schijnt komt veel depressiviteit voor [bron] . Ook is er bijna geen enkele plant of bloem die zonder zonlicht kan groeien of bloeien.

De zon maakt leven mogelijk. Zonder zonlicht is het overleven geblazen.

Keer op keer wordt in wetenschappelijke onderzoek bevestigd: zonlicht is juist heel erg belangrijk voor optimale gezondheid [bron]. Iedere cel in ons lichaam is voor optimaal functioneren afhankelijk van de zon. Vitamine D wordt door sommige experts zelfs een hormoon genoemd, bij alles betrokken en onmisbaar.

Aaaaaaah jij wil dus nu weten: hoe pak je wel de lusten en niet de lasten!

Om vitamine D aan te maken moet je volop die zon in. Bloot. Zonder chemische crèmes of zonnebril, anders maak je vitamine D niet aan. Maar aan alle kanten wordt ons afgeraden lekker bloot de zon in te gaan. Want, wie verdient er aan zo’n ‘(h)eerlijk’ advies? Zonne-brillen en crèmes zijn daarentegen een miljarden business.

Gewenning, jouw dieet en huidtype plus de kracht van de zon bepalen hoe lang jij dit kan zonder te verbranden.

Bloot?

Ja. Bloot. Op zijn minst zo bloot mogelijk. Historisch gezien heeft de mens namelijk veel langer ‘naakt’ rondgelopen dan bedekt met kleding. Waar we ‘naakt’ konden leven profiteerden we uren per dag, ook onder de fruitbomen in de schaduw, van het zonlicht en hoge vitamine D-niveaus in ons bloed, aangemaakt via de huid en onze blote ogen.

Op maat gemaakte kleding is pas iets van de laatste 40.000 jaar. Zonnebrillen zijn helemaal iets nieuws. Net als chemische zonnebrandcrèmes. Ons DNA is daar nog niet aan aangepast. Ons lichaam is ontworpen om, in een warm klimaat, de hele dag buiten te zijn. Historisch gezien zijn onze moderne gewoontes erg nieuw.

Aanrader! Het boek van huidarts van der Rhee. “Iedere zomer worden we overladen met waarschuwingen voor de gevaren van de zon en bijbehorende goedbedoelde adviezen. Wie denkt dat die adviezen wetenschappelijk goed gefundeerd zijn, komt bedrogen uit. In 2010 schudde Han van der Rhee reeds veel lezers wakker met zijn boek Zonnen mag, over de voordelen van de zon voor onze gezondheid. Sindsdien heeft de wetenschap niet stilgestaan. In het boek ZonWijzer belicht Van der Rhee nieuwe wetenschappelijke informatie. De bewijzen dat zonlicht vooral voordelen voor onze gezondheid heeft, stapelen zich op.”

Ja, leuk hoor Janneke, maar op de zonnigste plekken op aarde komen veel verschillende soorten huidkankers voor

Het is inderdaad niet onlogisch om te denken dat dit door de felle zon komt. Echter, onderzoek door Helen Shaw en haar team van de London School of Hygiëne and Tropical Medicine en de Melanoma Clinic van Sydney Hospital deed een opvallende ontdekking. Ze bestudeerden mensen in Australië met melanomen (een type huidkanker). Het opvallende is namelijk dat melanomen vaak ontstaan op delen van het lichaam waar de zon niet komt, zoals voetzolen en handpalmen. De onderzoekers ontdekten ook dat de getroffen personen helemaal niet veel buiten kwamen, maar veel binnen zaten onder kunstlicht en in de airco [bron].

Een andere redenen is mogelijk dat veel mensen met huidtype 1 (gemaakt voor landen ver van de evenaar, die zo bij een beetje zonlicht toch al wat vitamine D aanmaken) geëmigreerd zijn naar landen zoals Australië waar ze heel makkelijk verbranden. Regelmatig (op jonge leeftijd) je huid laten verbranden verhoogt de kans op huidproblemen. Voorkom dit.

Een ander onderzoek, tussen 1974 en 1984, onder het personeel van de Amerikaanse marine bleek dat bij de mannen die het meest binnen werkten de meeste gevallen van huidkanker voorkomen. Mannen die zowel binnen als buiten werkten bleken het best beschermd tegen melanomen [bron]. Ook bij de getroffen mannen die binnen werkte kwamen de melanomen vooral voor op plekken waar de zon het minste contact heeft met de huid.

Is het wel de zon?

Mmm, het zet je aan het denken. Is het wel de zon? Of zijn paradoxaal genoeg het uitdrogen van de huid door de airco, het kunstlicht, synthetische kleding, chemische crèmes en een gebrek aan zonlicht de veroorzakers van huidproblemen? Is de zon vermijden, dik insmeren en je ogen verstoppen van een zonnebril wel zo gezond [bron ]?

Laat je niet verbranden! Je huid regelmatig (op jonge leeftijd) laten verbranden verhoogt de kans op huidproblemen. 

Meer over zonlicht en het belang van vitamine D lees je in het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd.

Lees hier wat je kunt doen om maximaal de voordelen te pakken van de zon, zonder de nadelen.

Bronnen:

Sarris et al. Adjunctive Nutraceuticals for Depression: A Systematic Review and Meta-Analyses. Am J Psychiatry. 2016

Bischo-Ferrari. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health out-comes. Adv Exp Med Biol. 2014

Michael F Holick, Tai C Chen; Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 4, 1 April 2008, Pages 1080S–1086S, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.4.1080S

Beral et al. Malignant melanoma and exposure to fluorescent lighting at work. Lancet. 1982

Frank C. Garland, Martin R. White, Cedric F. Garland, Eddie Shaw & Edward D. Gorham (2010) Occupational Sunlight Exposure and Melanoma in the U.S. Navy, Archives of Environmental Health: An International Journal, 45:5, 261-267, DOI: 10.1080/00039896.1990.10118743

Garland et al. Occupational sunlight exposure and melanoma in the U.S. Navy. Arch Environ Health. 1990

Wacker et al. Sunlight and vitamin D: a global perspective for health. Dermatoendocrinol. 2013

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven