De belangrijkste voeding tegen ziekte

Leververvetting is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld en wordt gezien als de volgende wereldwijde gezondheid epidemie.

Alleen dit zou je al aan het denken moeten zetten.

Waarom? Volwassenen eten zo’n 1 a 2 stuks fruit per dag. Dus fruit met daarin een beetje fructose zou de boosdoener zijn?
Logisch? Nee. Waar heeft de lever dan wél een hekel aan?

1. Alcohol in iedere hoeveelheid.

2. Medicatie

3. Dierlijke producten

4. Junkfood

5. Vet en olie

En dat is het vervelende. Deze 5 hierboven wekken elkaar in de hand. Laatst refereerde ik al naar de documentaire Super Size Me. Spurlock eet geen fruit maar na een maand lang exclusief bij McDonald’s eten is zijn lever compleet van streek. In de VS treft dit één op de drie volwassenen. Omdat deze mensen iedere dag grote hoeveelheden versgeperste sinaasappel drinken? Of kilo’s bananen en verse dadels? 1 blikje frisdrank per dag daarentegen vergroot de kans op leververvetting met 45%.

Maar de echte boosdoener? Vlees. Met iedere hap vlees stijgt de kans op niet-alcoholische leververvetting exponentieel.Dat betekent dat iemand die 14 boterhammen met vleeswaren eet 3x (ipv 2x) zoveel leververvetting heeft als iemand die 7 boterhammen met vleeswaren eet. In een onderzoek onder 9.000 Amerikaanse volwassenen die gedurende 13 jaar werden gevolgd, vonden ze een sterk verband tussen het consumeren van dierlijke producten en onnodige vroegtijdig overlijden door leverschade en leverkanker.

Dierlijke producten en junkfood staan synoniem aan vet en olie. Vet en olie stimuleren de groei van slechte bacteriën in de darmen die daar ontstekingsmoleculen afgeven die de lekkage van de darmen vergroot en zo ook bijdraagt aan leververvetting. Maar ook cholesterol (wat je alleen binnenkrijgt als je dierlijke producten eet) laten levercellen oxideren.

De enige plek waar je antioxidanten vindt om dat onschadelijk te maken? Fruit en planten. 1 litertje versgeperst sinaasappelsap bevat de aantrekkelijke hoeveelheid van 500 mg vitamine C. Vitamine C wordt gezien als een van de belangrijkste antioxidant in de strijd tegen vrije radicalen en dus ziekte.

Meer weten over de beste voedingsstoffen die je kunt eten? Lees dan de Eiwitleugen, te bestellen via deze link.

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven